Kremlj: Izveštaj američkih službi o Rusiji neosnovan i bez dokaza

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Kremlj smatra da je izveštaj američkih obaveštajnih službi o Rusiji neosnovan i nedokazan, Moskva se nije mešala ni u kakve izbore u Americi, a ovakvi materijali, koji su daleko od kvalitetnih, koriste se kao izgovor za pokretanje pitanja novih sankcija, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Ne slažemo se sa zaključcima ovog izveštaja u vezi sa našom zemljom. Rusija se nije mešala u prethodne izbore i nije se mešala u izbore pomenute u ovom izveštaju 2020. godine. Rusija nema nikakve veze sa nekim kampanjama protiv bilo kojeg kandidata. S tim u vezi, smatramo da je ovaj izveštaj netačan. On je apsolutno neosnovan i nedokazan“, rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovom mišljenju, ovo se može smatrati kako povod da se na dnevni red stavi pitanje novih sankcija.

„Sve u svemu, možemo samo još jednom izraziti žaljenje što se takvi materijali, koji su daleko od visokog kvaliteta, koriste, najverovatnije, kao povod za stavljanje na dnevni red pitanja još jednih, novih sankcija protiv naše zemlje“, konstatovao je Peskov.

„Takva politika šteti ionako bolesnim rusko-američkim odnosima. I, naravno, takva politika ne doprinosi bar nekim naporima i ispoljavanju bar male političke volje za normalizaciju ovih odnosa“, zaključio je on.

Peskov je dodao da je Rusija prinuđena da preduzima mere za zaštitu svojih interesa i smanjenja rizika od mogućih novih američkih sankcija.

On je izrazio žaljenje što je u svim nedavnim izbornim ciklusima početni mandat svakog predsednika Sjedinjenih Američkih Država povezan „sa različitim procesima protiv Rusije i izricanjem brojnih sankcija“, pri čemu se radi „bukvalno o desetinama sankcionih odluka“.

U izveštaju američke obaveštajne službe, koji je u utorak deklasifikovan, Moskva se optužuje da je pokušala da podrži Donalda Trampa, diskredituje Džoa Bajdena i „poseje neslogu“ u američkom društvu. Među akterima koji su, navodno, pokušali da utiču na izbore navedeni su Iran, Hezbolah i Kuba. Pretpostavlja se da Kina nije preduzimala aktivne napore u vezi sa američkim izborima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala