Kijev traži povod za vojnu avanturu u Donbasu koja bi se po njih veoma loše završila

© AP Photo / Efrem LukatskyPripadnici ukrajinske vojske u blizini Slovjanska u Ukrajini
Pripadnici ukrajinske vojske u blizini Slovjanska u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine gomilaju nove snage na liniju razdvajanja u Donbasu, pokušavajući da isprovociraju odgovor na otvaranja vatre i time stvore povod za vojnu avanturu, rekao je novinarima stalni predstavnik Rusije u kontakt grupi Boris Grizlov na kraju sednice kontakt grupe.
„Oružane snage Ukrajine šalju nove snage i sredstva na liniju razdvajanja, kršeći sve dosadašnje obaveze po pitanju povlačenja naoružanja. Kijev svakodnevno granatira teritoriju Donbasa. Očigledno je da se Ukrajina povlači iz mera za jačanje režima prekida vatre. Kijev granatira stambene četvrti, civilnu infrastrukturu. Cinična računica prilikom granatiranja zasniva se na na uzvraćanju vatre na ukrajinske trupe i na taj način stvori povod za vojnu avanturu“, izjavio je on novinarima.

Po njegovim rečima, u ovoj situaciji je važno da „ustanici pokazuju uzdržanost i samo ponekad odgovaraju na granatiranja, ne kršeći pri tom sporazum od 22. jula 2020. godine i ne dovode u opasnost živote stanovnika i njihova mesta, gde su Oružane snage Ukrajine rasporedile svoju tehniku“.

„Pošto ukrajinske provokacije ne donose rezultat, Kijev dodatno zaoštrava situaciju. Sve to je praćeno opširnom informacionom kampanjom koja treba da opravda agresivno ponašanje Kijeva. Jasno je da se ukrajinska vlast oseća u ćorsokaku, ali rata u Donbasu nije izlazak iz tog ćorsokaka. Jedina alternativa Kijeva je politički dijalog sa Donbasom, realizacija obaveza Ukrajine koje je preuzela u Minsku. Svaka vojna avantura će se završiti veoma loše po Ukrajinu“, dodao je on.

Osim toga, Grizlov je naglasio da je na današnjoj sednici kontakt grupe Kijev „postavio ultimatum: predstavnici javnosti Donbasa treba da se isključe iz razgovora o političkim pitanjima rešavanja krize“, dodao je on.

„Sednica kontakt grupe u političkom delu je bila prekinuta“, saopštio je ruski diplomata.

Komanda narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike saopštila je da se situacija na liniji razdvajanja pogoršava iz dana u dan. Samo poslednja 24 časa ukrajinska vojska je 21 put otvorila vatru na teritoriju republike. Najveća aktivnost dolazi iz pravca Mariupolja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala