„Huavej“ i „Šaomi“ blokirali „Alibabin“ pretraživač

© AP Photo / Andy WongAlibaba
Alibaba - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Pretraživač na Internetu kineskog giganta za e-trgovinu „Alibabe“ uklonjen je iz nekoliko onlajn prodavnica aplikacija u Kini, preneo je Fajnenšel Tajms pozivajući se na kineske medije.

Prodavnice android aplikacija, uključujući one kojima upravljaju „Huavej“ i „Šaomi“, blokirale su preuzimanja ili uklonile „Alibabin“ „UC pretraživač“, prema rečima nekih vlasnika mobilnih telefona „Huavej“ i „Šaomi“ koji su razgovarali sa redakcijom Si-En-Bi-Sija.

Međutim, jedan vlasnik telefona „Samsung“ u Kini rekao je da u prodavnici aplikacija ovog južnokorejskog proizvođača smartfona i dalje vidi „Alibabin“ pretraživač, navodi američka tv mreža i dodaje da je UC pretraživač takođe dostupan u „Eplovoj“ prodavnici aplikacija.

Si-En-Bi-Si navodi da se ovo dešava nakon što je „Alibabin“ pretraživač kritikovan u jednoj tv emisiji kineske državne televizija CCTV zbog obmanjujućih medicinskih oglasa na mreži.

U emisiji su iznete optužbe da taj pretraživač omogućava privatnim medicinskim ustanovama da licitiraju s imenima najpoznatijih kineskih bolnica u pretrazi ključnih reči, i tako potencijalno usmeravaju pacijente da posete internet stranice privatnih umesto državnih bolnica.

Portparol „Alibabinog“ tima za UC pretraživač rekao je za Si-En-Bi-Si da je kompanija dala ozbiljan značaj problemima iznetim u emisiji i brzo preduzela niz mera kako bi proverila i ispravila nedostatke, te da je odmah uklonila oglase s nelegitimnim sadržajima.

U prilogu Si-En-Bi-Sija se podseća da se „Alibaba“ nalazi pod pooštrenim nadzorom kineskih regulatora od prošle jeseni, nakon što je njen osnivač Džek Ma u oktobru kritikovao finansijsku regulativu zemlje, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala