FBI zaplenio sajt kompanije za „skaj“ telefone, optuženi šefovi

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaProdaja smartfona ajfon 6s i ajfon 6s plus
Prodaja smartfona ajfon 6s i ajfon 6s plus - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Federalni istražni biro (FBI) blokirao je i na osnovu odluke nadležnog suda zaplenio sajt kompanije „Skaj EC C“, koja je na globalnom nivou prodavala šifrovane programe za takozvane „skaj telefone“, koje je prilikom izvršenja krivičnih dela koristila i organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Srbiji.

Protiv šefova ove kompanije sa sedištem u Vankuveru, tužilaštvo u San Dijegu podiglo je optužnicu zbog „svesnog i namernog učešća u zločinačkom poduhvatu koji je olakšao uvoz i distribuciju droge upotrebom šifrovanih komunikacionih uređaja kompanije, generišući stotine miliona dolara profita“.

Sajt „Skaj EC C“ je zaplenjen po nalogu suda u Južnoj Kaliforniji u zajedničkoj akciji Tužilaštva Južne Kalifornije, FBI, DEA, Međunarodna službe za prihode i drugih organa, navodi se u informaciji FBI, prilikom pokušaja pristupa ovom sajtu.

Savezni tužioci u San Diegu, u Kaliforniji, podigli su optužnicu i izdali nalog za hapšenje osnivača i izvršnog direktora „Skaj globala“ Žan-Fransoa Eapa i Tomasa Herdmana, bivšeg distributera „Skaj global“ uređaja.

Optužnica je podignuta krajem prošle sedmice, nakon što su, prema pisanju kanadskih medija, pre desetak dana evropske vlasti saopštile da su izvršile brojna hapšenja i pretresle brojne domove u Belgiji i Holandiji u okviru „kontinuiranog praćenja kriminalne upotrebe“ komunikacionih alata kompanije „Skaj“.

U izjavi objavljenoj u nedelju uveče, Eap je optužbe protiv njega i njegove kompanije nazvao „neosnovanim“ i rekao da je odlučan da „očisti“ svoje ime.

„Tehnologija ’Skaj globala‘ radi za dobro svih. Nije stvorena da spreči policiju da nadgleda kriminalne organizacije; postoji da bi sprečila bilo koga da nadgleda i špijunira globalnu zajednicu“, navodi se u izjavi Eapa.

Prema optužnici, koju su preneli kanadski mediji, uređaji kompanije „Skaj“ su „posebno dizajnirani da spreče policiju da aktivno prati komunikaciju između članova transnacionalnih kriminalnih organizacija“, prenosi Tanjug.

„Kao deo svojih usluga, ’Skaj’ garantuje da kompanije mogu daljinski izbrisati poruke na svojim uređajima ako se taj uređaj zakonski zapleni ili bude ugrožen na drugi način“, piše u optužnici.

Dalje se navodi da Kompanija onemogućava standardne mogućnosti GPS-a, kamere i interneta na telefonima kupaca i instalira softver za šifrovanje koji omogućava korisnicima da međusobno komuniciraju u zatvorenoj mreži, koja svoje podatke usmerava preko šifrovanih servera koji se nalaze u Kanadi i Francuskoj.

Tužioci kažu da kompanija naplaćuje pretplatu u rasponu od 1.200 do 2.000 američkih dolara za šest meseci.

Navode da su ovi „skaj“ telefoni, korišćeni za olakšavanje kretanja ilegalnih droga, uključujući i heroin, kokain i metamfetamin - širom sveta i da je kompanija koristila digitalne valute, uključujući bitkoine, „kako bi olakšala ilegalne transakcije na veb lokaciji, zaštitila anonimnost članstva i da olakša pranje nezakonito stečene dobiti“.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala