Evropski komesar: „Sputnjik Ve“ dobra vakcina, treba obezbediti proizvodnju u EU

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIsporuka vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Isporuka vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Evropski komesar za pitanja unutrašnjeg tržišta Teri Breton je rekao da je vakcina „Sputnjik Ve“ dobra vakcina i da je potrebno osigurati njenu proizvodnju u EU.
’Sputnjik Ve’ je verovatno dobra vakcina. Rusija ima dobre naučnike, nema razloga u to sumnjati. Oni su predali zahtev Evropskoj agenciji za lekove, videćemo, da li će biti odobrena“, rekao je on.

Breton dodaje da će Rusiji potreba pomoć za pokretanje proizvodnje u EU.

„Mogu vam reći da, sudeći po svemu, postoje problemi u vezi s proizvodnjom vakcine u EU. Ima mnogo zahteva za proizvodnju u Evropi, ali su sada sve proizvodne linije opterećene proizvodnjom vakcina koje je regulator već odobrio. Ali, mislim da možemo da pomognemo Rusiji u proizvodnji“, rekao je Breton.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Evropska agencija za lekove (EMA) započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala