Dato zeleno svetlo: Makedonci od Amerikanaca kupuju borbena vozila za 210 miliona dolara

© Flickr / PROPennsylvania National GuardAmerička oklopna vozila "Strajker"
Američka oklopna vozila Strajker - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Stejt department doneo je odluku sa kojom je dato zeleno svetlo i odobrena moguća prodaja američkih oklopnih vozila „Strajker“ i dodatne opreme vojsci Severne Makedonije, za šta će vlada u Skoplju platiti 210 miliona američkih dolara.

To je odobrila i objavila Agencija za odbrambenu saradnju i o tome je obavešten američki Kongres, koji će doneti konačnu odluku i dati dozvolu za prodaju.

Severna Makedonija je od američke administracije zatražila nabavku 54 oklopna borbena vozila „Strajker“ i to u tri verzije M1126 (ICV) za prevoz pešadije, komandno vozilo M1130 (CV) i vozilo na kome je montiran minobacač verzija M1129.

Za ova vozikla predviđena je nabavka dodatne opreme - mitraljezi kalibra 12,7 mm, bacači dimnih bombi M 6, radio uređaji, daljinski upravljive borbene stanice, GPS prijemnik, termovizija za vozače, rezervne delove, alat, oprema za ispitivanje, publikacije i tehničke priručnike.

Vlada SAD obezbediće i tehničku i logističku podršku potrebnu za korištenje ovih vozila u operativnoj upotrebi.

Kako je navedeno, prodaja ovih vozila neće narušiti odnos snaga u regionu i značajno će uticati na promociju američko-makedonske vojne saradnje. 

 Protesti u Skoplju, Makedonija - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Makedonija između Velike Bugarske i Velike Albanije — SAD i EU ćute na opasne poruke

Glavni proizvođač ovih oklopnih vozila je General Dinamiks Lend Sistems (GDLS), Sterling Hejts, a vozila će biti proizvedena u Kanadi.

Da li će kupovina oklopnih vozila „Strajker“ biti izvršena za gotovinu ili će biti pokrenut ofset program za sad nije poznato.

Predloženo je da američki predstavnici otputuju u Severnu Makedoniju da se upoznaju sa logističkim mogućnostima za prijem vozila i izborom posade za obuku što bi trebalo da bude obavljeno u narednih 12 meseci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala