U Rusiji će biti proverena efikasnost vakcine „EpiVakKorona“ na južnoafrički soj virusa korona

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija Centra za virologiju i biotehnologiju
Laboratorija Centra za virologiju i biotehnologiju - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Stručnjaci Savezne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) planiraju da sprovedu eksperiment kako bi proučili efikasnosti vakcine „EpiVakKorona“ protiv južnoafričke varijante virusa korona.
„Planiramo da sprovedemo eksperimente kako bismo utvrdili efikasnost seruma vakcinisanih ljudi prema ‘južnoafričkoj’ varijanti“, navodi se u saopštenju Rospotrebnadzora.

U saopštenju se navodi i da se očekuje da efikasnost vakcine „EpiVakKorona“ protiv južnoafričkog soja neće biti manja nego protiv uobičajenog soja.

„Stručnjaci Centra za virologiju i biotehnologiju ‘Vektor’ (pri Rospotrebnadzoru) analizirali su genom ‘južnoafričke’ varijante novog virusa korona i ustanovili da mutacije pronađene u njemu ne utiču na oblasti koji kodiraju peptide koji se koriste u vakcini. S obzirom na to, ne očekujemo da će vakcina biti manje efikasna od referentnog soja“, ističe se u saopštenju.

Ranije je Rospotrebnadzor saopštio da je u Rusiji otkriven južnoafrički soj virusa korona, dok brazilski soj nije zabeležen. Prema informacijama službe, „identifikovano je 28 izolata koji pripadaju britanskoj varijanti, a dva – koji pripadaju južnoafričkoj varijanti“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala