Tužilaštvo: Vladimir Cvijan se utopio 2018. godine

© Tanjug / RADE PRELICPalata pravde u Beogradu
Palata pravde u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Povodom zainteresovanosti medija za informacije u vezi sa smrću nekadašnjeg savetnika Borisa Tadića i poslanika SNS Vladimira Cvijana, Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je saopštilo da je njegovo telo pronađeno 5. januara 2018. godine na desnoj obali Dunava.

"U konkretnom slučaju, dežurni tužilac je obavešten da je 5. januara 2018 godine na 1.164 kilometru desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko 7 metara od obale, zatečen, u tom trenutku NN muški leš", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Navodi se i da je nakon toga naložena obdukcija, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti.

Tužilaštvo napominje da je nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukcionog zapisnika sa toksikološkim analizama utvrđeno da je u pitanju Vladimir Cvijan, rođen 1976. godine, koji je preminuo “usled utopljavanja”.

"Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo. Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine", precizira tužilaštvo.

Takođe, u saopštenju se navodi da u proseku na mesečnom nivou ovo tužilaštvo naloži između 50 i 60 obdukcija u sličnim situacijama, radi utvrđivanja uzroka smrti i identiteta preminulih lica. Takvi predmeti se nakon dostavljanja izveštaja i obdukcionog nalaza arhiviraju, kažu u tužilaštvu.

Tužilaštvo je pojasnilo i svoja ovlašćenja u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, odnosno da nalaže obdukcije u svakom slučaju kada okolnosti pod kojima je smrt nastupila ne isključuju mogućnost da je ona nastupila u vezi sa eventualnim izvršenjem krivičnog dela, a obdukcija je obavezna ukoliko je identitet leša nepoznat.

"U praksi su to situacije kada policija obavesti dežurnog zamenika javnog tužioca da je preminulo lice srednje/mlađe životne dobi, a čije telo je pronađeno van njegovog prebivališta ili zdravstvene ustanove, pri čemu poznate činjenice u pogledu zdravstvenog stanja lica ne ukazuju jasno da je smrt posledica njegovog narušenog zdravstvenog stanja ili se radi o o događaju koji je posledica pada sa visine, samoubistva, utopljavanja i slično", navodi tužilaštvo.

Pojedini mediji spekulisali su sa smrću Cvijana, ukazujući da nikada nije zvanično saopšteno da je on preminuo.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac je potvrdio da je Cvijan izbrisan iz imenika komore jer je preminuo, ali nije mogao da precizira kada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala