Srbi iz Sarajeva podneli najveću žrtvu stvaranja Srpske

© Foto : Vanja MalidžanRadovan Višković
Radovan Višković - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je na Sokocu, gde je obeleženo 25 godina od egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba, da su Srbi iz Sarajeva podneli najveću žrtvu stvaranja Republike Srpske.

Višković je istakao da su Srbi iz Sarajeva dva puta stradali - u Odbrambeno-otadžbinskom ratu braneći svoja ognjišta, a drugi put poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Ovo veliko stradanje nikada i niko ne smije zaboraviti. Moramo se uvek okupljati na ovaj dan, ljudski se pokloniti i zahvaliti za sve žrtve za stvaranje Republike Srpske",  rekao je Višković.

On je poručio da je Republika Srpska jedini zalog opstanka Srba na ovim prostorima, zbog čega je potrebno sve uraditi da bi je sačuvali.

​Podsetivši da se danas navršava 25 godina najvećeg egzodusa koji se desio Srbima koji su vekovima živeli na prostoru današnjeg federalnog Sarajeva, Višković je rekao da su tada Srbi iz šest opština koje su poslije Dejtonskog sporazuma pripale Federaciji BiH morali da napuste svoja ognjišta, iako su ih za vreme Odbrambeno-otadžbinskog rata uz velike napore i žrtve odbranili.

Premijer Srpske je naglasio da su se Srbi bojali za sebe, svoje porodice i odmazde prema svim pripadnicima srpskog naroda zbog čega su morali u najtežim vremenima da sve napuste i krenu u veliku neizvesnost.

"Mnogi su iskopavali grobove u strahu da ne bi bili devastirani i nosili sa sobom posmrtne ostatke svojih najmilijih",  rekao je Višković.

On je poručio da je Srpska garant opstanka Srba na vekovnim ognjištima i da se zato treba boriti da bude sačuvana, bez obzira na sva iskušenja i pritiske.

"Mi koji predstavljamo institucije moramo biti spremni da to sve iznesemo radi očuvanja Srpske i tako ćemo raditi i u narednom periodu", rekao je premijer Višković.

​Pre 25 godina oko 120.000 sarajevskih Srba moralo je da napusti svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala