Skandal u Skoplju: „Bugarska trobojka“ osvanula u evrovizijskoj pesmi makedonskog predstavnika

© FotoEvrovizija
Evrovizija - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Makedonski učesnik „Evrovizije“ Vasil Garvanliev izvinio se zbog video-snimka pesme na kojem su gledaoci prepoznali „bugarsku trobojku“. Kako je rekao, nije imao nameru da bilo koga uvredi.

Na zvaničnom kanalu muzičkog takmičenja se prošle nedelje pojavio video-snimak za pesmu „Hir aj stend“ (Here I stand). U pozadini je moglo da se primeti vertikalno postavljeno platno sa bojama nacionalne zastave Bugarske – bela, zelena, crvena. Korisnici su nakon objavljivanja snimka negodovali i čak pokrenuli peticiju u kojoj su tražili da se Garvanlievu zabrani učešće na „Evroviziji“.

Taj snimak je uklonjen, ali postoji još jedan sa drugog kanala na kojem se vidi zastava.

Inače, kontroverzna „zastava“ predstavlja interpretaciju umetničkog predmeta koji nosi naziv „Omaž Andreju Rubljovu“ i nalazi se u Makedonskoj nacionalnoj galeriji. Razlika je u tome što su boje u originalu raspoređene drugim redosledom – bela, crvena, zelena.

S tim u vezi, makedonski pevač se na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici obratio publici i izvinio. On je objasnio da je prethodni snimak morao da bude uklonjen i da se objavi novi zbog pogrešne interpretacije umetničkog predmeta na zidu.

„Ja sam ambasador muzike, u njoj nema religije, politike, orijentacije, rase ili boje. Nisam imao ni najmanju nameru da nekoga uvredim. Upravo suprotno“, napisao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala