Ruski senator: London koristi „rusku pretnju“ kao izgovor za povećanje nuklearnog potencijala

© Sputnik / Vladimir PesnyaVestminsterska palata u Londonu
Vestminsterska palata u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
London koristi „rusku pretnju“ kao izgovor za povećanje sopstvenog nuklearnog potencijala, rekao je šef međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov, komentarišući novu britansku strategiju u kojoj je Rusija proglašena za ozbiljnu pretnju.
„Velika Britanija je predstavila kompleksni pregled pitanja bezbednosti, odbrane i spoljne politike za period do 2030. godine. Otvorena antiruska orijentacija ukazuje na to da London ne planira da smanji aktivnost protiv naše zemlje još najmanje deset godina. Štaviše, sudeći po događajima poslednjih godina, to je u principu postalo strateška linija u spoljnoj politici Britanije“, napisao je ruski senator na Fejsbuku.

London posebnu pažnju posvećuje „jačanju vojnog potencijala“ Ukrajine, što je prema mišljenju Kosačova, „očigledno alternativa za ukrajinsku realizaciju Minskih sporazuma“.

Osim toga, planirano je pružanje podrške „nezavisnim medijima, posebno u ruskom susedstvu zbog čega će se realizovati specijalni  vladin program suprotstavljanja dezinformacijama i razvoju medija“ – a Kosačov objašnjava da se zapravo radi o promovisanju sopstvenih dezinformacija, pre svega na postsovjetskom prostoru.

Pogled na Vajthol, Vestminstersku palatu i Big Ben u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2020
Velika Britanija planira veliku kampanju protiv Rusije

Ruski senator ističe da London ostaje jedno od glavnih žarišta praktične rusofobije u svetu, uzdižući je u rang doktrine na deset godina.

„Žalosno, jer je situacija sa 'bregzitom' objektivno pružala Britaniji određeni prostor za spoljnopolitičko manevrisanje i šansu za posebnu ulogu, između ostalog i po pitanju Rusije, u čemu je svojevremeno u velikoj meri uspela, na primer, Margaret Tačer, što je doprinelo prekidu hladnog rata. Međutim, izgleda da danas još nije izvučena sva korist iz 'reinkarnacije' starog sukoba – nekome je proizvodnja novih raketa isplativija od saradnje i trgovine. Šteta“, prokomentarisao je senator.

Kosačov takođe smatra da će usvajanje nove strategije u oblasti sajber bezbednosti u Velikoj Britaniji dovesti do povećanja sajber napada protiv Rusije.

„Za nas će to imati direktne posledice – broj sajber napada sa britanske teritorije će se povećati (paralelno sa istom aktivnošću iz SAD) u svetlu rasta optužbi protiv Rusije za navodne sajber napade na Veliku Britaniju“, konstatovao je političar.

On je istakao da će London i Vašington nastaviti sa „politikom odustajanja od pravnog regulisanja te sfere, što odavno predlažu Rusija i Kina, jer pravna neodređenost daje Anglosaksoncima mogućnost apsolutno 'gangsterskog' ponašanja na mreži“.

Podsetimo, britanski premijer Boris Džonston objavio je planove za radikalni preokret spoljne i odbrambene politike Velike Britanije. Rusija je u novoj odbrambenoj strategiji navedena kao ozbiljna pretnja Velikoj Britaniji i zemlja će se boriti protiv čitavog spektra pretnji koje potiču iz Rusije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala