Rus oborio Ginisov rekord: Zaronio u dubinu od 80 metara ispod leda na Bajkalu /video/

© Sputnik / Kirill Šipicin / Uđi u bazu fotografijaLed na jezeru Bajkal
Led na jezeru Bajkal - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Rus Aleksej Molčanov postavio je novi Ginisov rekord – zaronio ja na dubinu od 80 metara ispod leda Bajkalskog jezera, saopštila je pres-služba Federacije slobodnog ronjenja (fridajvinga) Rusije.

Ističe se da je ronjenje ispod leda u dubinu jedna od najtežih disciplina slobodnog ronjenja, što je posebno teško u ledenoj vodi.

„Slobodno ronjenje za mene ne predstavlja samo posao ili hobi, nego životni poziv, i srećan sam što imam novu priliku da što većem broju ljudi ispričam o toj neverovatnoj vrsti sporta“, rekao je Molčanov.

Prema njegovim rečima, proces ronjenja nije bio toliko težak koliko se u početku činio.

„Tehnički i psihološki je teže biti u tamnoj hladnoj vodi pod ledom. To zahteva pripremu – ja treniram, ronim više od 15 godina. To nije tako strašno kada počneš da pokušavaš, oblačiš se kako treba“, rekao je Molčanov.

On je napomenuo da svoj novi rekord posvećuje Bajkalu, koji je za njega „simbol“ i jedinstvena prirodna pojava.

Ovaj rekord je već 20. na listi Molčanova, četrnaestostrukog svetskog šampiona i predsednika Udruženja slobodnih ronilaca (fridajvera). Molčanov takođe drži rekord u ronjenju sa monoperajom u toplim vodama – 2018. godine je na takmičenju „Vertikal blu“ na Bahamima zaronio na dubinu od 130 metara, što je trajalo tri minute i 55 sekundi. Pre godinu dana ronilac je preplivao 180 metara ispod leda sa monoperajom, čime je postavio još jedan Ginisov rekord.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala