Poruka iz Kijeva: Ne želimo da bombardujemo Donbas

© Sputnik / Alekseй Furman / Uđi u bazu fotografijaTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Kijev ne namerava da bombarduje Donbas, izjavio je savetnik za informacionu politiku ukrajinske delegacije u trilateralnoj kontakt grupi Aleksej Arestovič.

Prema njegovim rečima, informacije o navodnoj pripremi ukrajinske ofanzive ne odgovaraju stvarnosti.

S tim u vezi, Arestovič je rekao da je Kijev zainteresovan za političko-diplomatski način rešavanja sukoba i da ne želi da se civilima sa obe strane fronta „sipaju granate na glavu“.

Ipak, nije isključio mogućnost da Ukrajini bude „nametnuta vojna odluka“ i obećao je da će u tom slučaju ona odgovoriti žestoko.

„Međutim, ja ne vidim izglede za to. Ja sam profesionalni vojnik, ratovao sam. I ne vidim perspektive vojnog rešenja“, istakao je on u intervjuu za televiziju „Dom“.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Poslanik Dume: Donbas je krvava rana na telu Ukrajine

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo 13.000 ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Poslednjih dana u Donbasu su se povećale tenzije: učestala su granatiranja ukrajinske vojske. Zbog porasta tenzija na kontakt liniji u Donbasu oglasio se i Kremlj, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da ta činjenica izaziva zabrinutost.

Treba podsetiti da je Moskva više puta naglašavala da nema nikakve veze sa ratom u Donbasu i izražavala zabrinutost zbog odlaganja Kijeva da ispuni svoje obaveze iz Minskih sporazuma.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala