Pentagon: Uticaj Rusije u Latinskoj Americi – pretnja nacionalnoj bezbednosti

© Sputnik / David B. GleasonPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Ministarstvo odbrane SAD posmatra rastući uticaj Rusije u zemljama Latinske Amerike kao pretnju nacionalnoj bezbednosti i pažljivo prati aktivnosti Moskve u regionu, rekao je šef Južne komande Oružanih snaga SAD, admirala Krejg Faler.

Prema njegovim rečima, SAD hitno treba da preduzmu korake kako zbog aktivnosti Moskve ne bi izgubile pozicionu prednost u zapadnoj hemisferi.

Kako je admiral naveo u izveštaju Komitetu za oružane snage američkog Senata, Rusija ima sporazume sa Venecuelom i Nikaragvom koje omogućavaju ruskoj vojnoj floti da uplovljava u njihove teritorijalne vode, prenosi portal „Eurasiantimes“. Faler je konstatovao da je Rusija od 2008. godine povećala svoje vojno prisustvo u regionu.

Zabeležene su tri posete ruskih strateških bombardera tom regionu od 2008. godine, a od 2010. godine 41 ruski vojni brod je uplovio u luke regiona, od kojih devet 2020. godine, precizirano je u izveštaju. Takođe, od 2010. godine su između Rusije i zemalja Latinske Amerike obavljene 23 posete lidera država.

Prema navodima američke Južne komande, od 31 zemalja regiona 17 dobija rusku pomoć za obučavanje vojnika, iako je od 2015. godine obuku prošlo samo oko 500 vojnika. 

Američkim vojnim zvaničnicima pažnju privlače i ruski mediji u regionu – kao aspekt ruskog uticaja imenovali su RT Espanjol sa  više od 25 miliona gledalaca mesečno, a takođe su pronašli „više od 489 članaka koji pogrešno predstavljaju američku vojnu saradnju“ od 2018. godine.

Istovremeno, Faler je optužio Rusiju i Kinu za korišćenje „medicinske diplomatije“ i pandemije virusa korona u svoje interese. Tako su u sferu ruskog uticaja koja brine Pentagon uključene i vakcine protiv virusa korona – američki vojnici ističu da je 13 zemalja Latinske Amerike sklopilo sa Rusijom sporazum o vakcini.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala