Odlučeno: Od sutra zatvoreno sve na pet dana, osim prehrane, apoteka i pumpi

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
U Srbiji će od sutra biti zatvoreno sve osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi za točenje goriva, kao što je i bilo prethodnog vikenda, odlučeno je na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje virusa korona.

Ta mera važiće pet dana, počevši od večeras, radnim danima i tokom vikenda pred nama.

„Ovo je u pravom smislu kompromisno rešenje, jer su mere na snazi pet dana, a medicinski deo Kriznog štaba tražio je da to bude 14 dana. Da li će se one produžiti ili ne zavisi od svih nas, apelujem na maksimalnu disciplinu. Dugo smo i žustro razgovarali oko mera, pokušavamo i dalje da nađemo najbolji mogući balans između zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je naglasila da neće biti ni policijskog časa, ni zabrane kretanja.

„Vrtići nastavljaju da rade u skladu sa svim epidemiološkim merama. I niži razredi osnovne škole će najverovatnije od ponedeljka preći na onlajn nastavu“, dodala je ona.

Pošte i banke će raditi, kao i sve državne institucije i proizvodni pogoni i kapaciteti, pojasnila je Brnabićeva, ističući da neće raditi kafići, restorani, tržni centri...

Skijališta i hoteli nastavljaju da rade, ali kafići i restorani u njima neće raditi, osim za goste hotela.

Ona je istakla i da će se pojačati inspekcije u skijalištima.

„I danas ćemo, tokom dana, razgovarati sa onima koji su u privredi posebno ugroženi ovim merama - dodatni razgovori sa ugostiteljima, ali i sa muzičarima, fotografima, svima koji izuzetno trpe zbog mera, koje su neophodne da bi se zaštitilo zdravlje“, rekla je Brnabićeva.

Prenela je da je juče imala dva sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u vezi sa merama, njihovim uticajem na privredu, ali i na ljude, pre svega mlade, koji u tom smislu, najviše trpe i osećaju psihološki da im prolazi mladost u kovid režimu.

Razgovarali su, takođe, i sa ministrom finansija o dodatnim merama podrške ugostiteljima, muzičarima, vlasnicima bioskopima.

„Ne mogu ništa da obećam, osim da ćemo se truditi da svima njima koliko god je moguće pomognemo da prežive sve ovo i na kraju krajeva da izađemo iz ovoga kao pobednici“, dodala je.

Premijerka je ponovo apelovala na građane da prime vakcinu protiv kovida 19.

Ona je navela da se očekuje da masovna vakcinacija počne da daje ozbiljne rezultate i da brojevi počnu da stagniraju.

Brnabićeva je najavila da će biti udesetostručeni kapaciteti PCR testiranja u Srbiji i da će do početka sledeće nedelje biti donet konkretan plan o testiranju svih koji ulaze u našu zemlju i na koji način će se to sprovoditi.

„Intencija je da povećamo kapacitete, a posebno na granicama kako bi svi koji uzlaze bili testirani. Trenutno pravimo plan kako i čim budem imala konkretne informacije obavestiću javnost. Videćemo da li će biti o trošku države ili tih ljudi, kao i da li će se praviti razlika između naših i stranih državljana“, navela je ona.

Današnjoj sednici prethodile su višednevne konsultacije medicinskog dela štaba sa predstavnicima Vlade Srbije zbog pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji.

Zbog zaraze virusom korona, prema poslednjim podacima, 4.516 pacijenata je hospitalizovano, dok se 219 osoba nalazi na respiratorima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je pre sednice Kriznog štaba da je pooštravanje mera neophodno i da je siguran da će Krizni štab koji zaseda doneti adekvatne mere i zaštititi građane i državu.

On je dodao da je ozbiljan pritisak na zdravstveni sistem, da su bolnice u Beogradu prepune i da gotovo nema mesta, a da su zdravstveni radnici na izmaku snage.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala