NATO bi da obuzdava Rusiju, ali i da vodi dijalog s njom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
NATO želi da sledi kompleksan pristup u odnosima sa Rusijom, kombinujući obuzdavanje i otvorenost za dijalog, a nastoji i da izbegne nesporazume, greške i eskalaciju u odnosima sa Moskvom, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Kompleksan pristup Alijanse u odnosima sa Rusijom omogućava NATO-u da reaguje na pogoršanje situacije u sferi bezbednosti za koje su zaslužne akcije Rusije. S tim u vezi, saveznici su nastavili da jačaju svoje sposobnosti obuzdavanja i odbrane, istovremeno ostajući otvoreni za ciljani, stabilan i sadržajan dijalog sa Rusijom“, navedeno je u izveštaju Stoltenberga o rezultatima 2020. godine.

Kako je rekao, NATO želi da razgovara o izuzetno važnim pitanjima, da izbegava nesporazume, greške u procenama i neželjenu eskalaciju.

Modernizacija ruskog arsenala podriva bezbednost NATO-a

Istovremeno, rekao je da Moskva nanosi štetu bezbednosti Alijanse razvijajući nuklearni i raketni arsenal i da je NATO prošle godine radio na jačanju nuklearnog obuzdavanja.

„Alijansa je 2020. godine nastavila marljivo da radi na pouzdanom, bezbednom i efikasnom nuklearnom obuzdavanju. U isto vreme, Rusija modernizuje svoje nuklearne i raketne arsenale na načine koji podrivaju bezbednost NATO-a i stvaraju duboke sumnje u namere Moskve“, saopšteno je u izveštaju.

Generalni sekretar NATO-a je takođe istakao i da Evropa i Amerika imaju sjajnu mogućnost da „otvore novu stranicu“ u saradnji u okviru Alijanse, posebno u uslovima borbe protiv savremenih pretnji, uključujući akcije Rusije i uspon Kine.

Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Stoltenberg: Zbližavanje Kine i Rusije izazov za NATO

„Niko ne može sam da se nosi s tim pretnjama. Stoga Evropa i Severna Amerika moraju još bliže da sarađuju u Alijansi u uslovima strateške solidarnosti“, dodao je Stoltenberg.

Sastanak Saveta Rusija-NATO

On se osvrnuo i na sastanak Saveta Rusija-NATO 2020. godine, rekavši da on nije održan krivicom ruske strane.

„NATO je 2020. godine ostao posvećen dijalogu u okviru Saveta NATO-Rusija radi razgovora o pitanjima međunarodne bezbednosti, poboljšanju transparentnosti i predvidljivosti. NATO je više puta od februara predlagao Rusiji da održe sastanak u ovom formatu, ali je Moskva je sistematski odbila. To je dovelo do doga da se Savet NATO-Rusija 2020. godine nije ni održao“, navedeno je u dokumentu.

Savet Rusija-NATO formiran je 2002. godine, a poslednji sastanak u tom formatu održan je u julu 2019. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala