„Kvo vadis, Aida?“ u trci za Oskara, za crno-belu dramu „Menk“ najviše nominacija

© AP Photo / Chris PizzelloStatue Oskara
Statue Oskara - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Američka akademija za filmsku umetnost i nauku objavila zvaničnu listu nominacija za nagradu Oskar, na kojoj se nalazi i film „Kvo vadis, Aida?“ rediteljke iz BiH Jasmile Žbanić. Film „Menk“ Dejvida Finčera osvojio je najviše, ukupno 10 nominacija.

Film Žbanićeve o dešavanjima u Srebrenici nominovan je u kategoriji za najbolji strani film, zajedno sa filmovima „Još jedna runda“ iz Danske, „Bolji dani“ iz Hongkonga, „Kolektiv“ iz Rumunije i „Čovek koji je prodao svoju kožu“ iz Tunisa.

Nominacije za Oskara putem video-poziva iz Londona objavili su glumica Prijanka Čopra i pevač i glumac Nik Džonas.

Prvi put u istoriji Oskara — dve žene, Emerald Finel i Kloi Džao, ušle su u trku za titulu najboljeg reditelja. Društvo im prave džentlmeni Dejvid Finčer, Tomas Vinterberg i Li Ajzak Čang.

Holivudska biografska priča o Hermanu Mankjeviču, koautoru scenarija za jedan od najboljih filmova svih vremena „Građanin Kejn“, osvojila je glavne nominacije za prestižnu nagradu — za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu — dobio je Geri Oldman.

Po šest nominacija, pripalo je porodičnim dramama „Otac“ i „Minari“, drumskom filmu „Zemlja nomada“, istorijskoj drami o suđenju Čikaškoj sedmorci, drami jednog muzičara „Zvuk metala“ i istorijskoj političkoj drami „Juda i crni mesija“.

Osim Gerija Oldmana, u kategoriji glavna muška uloga su ser Entoni Hopkins, Riz Ahmed, Stiven Jan i Čedvik Bouzmen posthumno. Za glavnu žensku ulogu favoritkinje su Vajola Dejvis, Endra Dej, Vanesa Kirbi, Frensis Mekdormand i Keri Maligan.

Ovogodišnja ceremonija dodele nagrade Oskar biće održana 25. aprila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala