„Ko ne veruje da korona postoji, neka dođe da ga uvedem“: Ministar zdravlja o crvenoj zoni

Pratite nas
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je kovid bolnicu u Batajnici, gde je trenutno zbrinuto 900 pacijenata, poručivši da bi oni koji ne veruju da korona postoji trebalo da vide kako izgleda crvena zona.

Lončar je istakao da situacija u crvenoj zoni ne može da se opiše i apelovao na sve da poštuju mere kako bi se sačuvali životi, spasao zdravstveni sistem i kako bismo se što pre vratili u normalu.

„Ovde radi više od 800 lekara i medicinskih sestara, uz spremačice, pomoćno osoblje... Hteo sam provedem jedno vreme s njima i dolaziću jednom nedeljno da čujem šta još možemo da uradimo da im pomognemo“, rekao je Lončar.

Poručio je svima koji misle da virus korona ne postoji i da građani ne treba da se vakcinišu, da se pridržavaju mera, da će, kada vide kako izgleda prava borba za život, shvatiti da nisu u pravu.

„Situacija ne može ni da se opiše... A sve koji ne veruju u koronu, sačekaću ovde, uvesti ih u crvenu zonu, pa neka mi kažu da virus ne postoji“, rekao je Lončar.

Kako je istakao, to bi trebalo da vide svi građani, i da razmisle da li korona postoji ili ne i da li moramo da dolazimo u situaciju da imamo toliko pacijenata u Batajnici, čega ne bi bilo, da je bilo pridržavanja mera.

Situacija je zabrinjavajuća

Direktorka bolnice dr Tatjana Adžić Vukićević izjavila je da u poslednjih 10 dana zabeležen enorman broj prijema i da nijedan dan nije prošao s manje od 80-90 prijema.

Mnogo pacijenata je došlo sa teškim kliničkim slikama, koji su morali odmah u intenzivnu negu, dodala je ona.

„Morali smo da otvorimo 12 poluintenzivnih nega, sa 400 ležećih mesta, a moraćemo i petu intenzivnu negu da otvorimo, gde će raditi još 15 lekara i 30 medicinskih sestara“, rekla je dr Adžić Vukićević.

Ona je navela da u Batajnici rade uglavnom lekari iz KCS, ali i sa Kosova i Metohije, kao i iz drugih gradova, dodajući da je, na primer, Kladovo od svoja dva anesteziologa, jednog uputilo u Batajnicu.

Trećina pacijenata iz trijaže odmah zahteva hospitalizaciju

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović ukazao je da broj zaraženih virusom korona i pregleda u ambulantama stalno raste, kao i broj pacijenata koji zahtevaju lečenje u bolnicama, dodajući da je 30 odsto pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike zahteva hospitalizaciju odmah.

„Rast brojeva je danak nepoštovanju mera, i tome što smo jedna od najsrećnijih zemalja u Evropi po dostupnosti vakcina i mogućnosti da se vakcinišemo, a neki su zaboravili da moraju da se poštuju mere i pored toga, dok se ne stekne imunitet“, rekao je Stevanović koji je sa ministrom zdravlja obišao kovid bolnicu u Batajnici.

Rezultat svega toga su — puna bolnica u Batajnici, i druge bolnice, Infektivna klinika i Medicina rada sa pomoćnim krevetima, kaže Stevanović.

On je ukazao da je poseban problem to što su i u kovid amulantama uglavnom pacijenti sa teškim kliničkim slikama, pa tako 30 odsto pacijenata pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike odmah zahteva hospitalizaciju.

Stevanović je rekao da više ne obolevaju samo stariji, već se lekarima obraćaju i mladi, a dolaze i čitave porodice, preneo je Tanjug.

„Kada pacijenti sa nama podele informacije o tome gde su se tačno inficirali, vidimo da je većina imala kontakt sa nekim zabavnim sadržajem, kao što su skijališta, turizam, lokali, restorani, proslave. To je dokaz da minimalno opuštanje može da ima katastrofalne posledice“, rekao je Stevanović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala