Bugarski premijer se žali na nepravednu raspodelu vakcina u EU

© AFP 2023 / ALASTAIR GRANTBugarski premijer Bojko Borisov
Bugarski premijer Bojko Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Kada se donosila odluka o početku vakcinacije, državama EU je bilo naloženo da ne pregovaraju o kupovini ruske i kineske vakcine.
„Mi ispunjavamo sve instrukcije. Ako se sećate, trebalo je istog dana i istog časa (započeti vakcinaciju). Mi smo to ispunili i počeli vakcinaciju. Osim toga, bilo nam je rečeno da se države-članice uzdrže od (kupovine) ruske i kineske vakcine. Mi smo naručili četiri – Astra Zeneka, Džonson, Moderna, Fajzer. Tako nam je saopštila komisija“, izjavio je premijer Bugarske Bojko Borisov na konferenciji za štampu nakon sastanka sa predsednicima vlada drugih država EU u Beču.

Premijer se u Beču sastao sa kolegama iz Austrije, Češke, Hrvatske, Letonije i Slovenije koje su još prošle nedelje uputile pismo Evropskoj komisiji povodom nepoštovanja proporcionalne raspodele vakcina u skladu sa sopstvenom epidemiološkom situacijom, zbog čega sada moraju da se među sobnom dogovaraju.

Prema rečima Borisova, oni su uvek verovali u evropsku solidarnost i odluke Evropskog saveta. On je podsetio da je u maju 2020. godine sa kolegama glasao za proporcionalnu raspodelu vakcina, nakon čega su državama EU bile preporučene najbolje moguće opcije.

„Naručili smo nekoliko miliona svake vakcine. Ni jedna od kompanija ne ispunjava uslove dogovora. Osim toga, kao što se vidi iz grafika koji su predložile austrijske kolege, oni ne samo da ne ispunjavaju dogovor, već krše princip proporcionalne raspodele za koji je glasao Savet“, izjavio je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala