Britanska ambasada u Moskvi: Rusija proglašena za glavnu pretnju „zbog hemijskog oružja“

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Velike Britanije u Moskvi
Ambasada Velike Britanije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Britanska ambasada u Moskvi saopštila je da je u novoj odbrambenoj strategiji Londona Rusija označena kao glavna pretnja zbog zabrinutosti u vezi sa upotrebom hemijskog oružja na teritoriji Velike Britanije.

Britanske diplomate istovremeno ističu da „to nisu odnosi kojima streme“. Pritom su izrazili nadu da će Moskva izmeniti svoj pristup.

„U međuvremenu nastavljamo da razvijamo veze između naroda i institucija Velike Britanije i Rusije u sferi nauke, obrazovanja, kulture, trgovine. Što više znamo o kulturi i jedni o drugima, naš svet će biti bezbedniji“, poručila je britanska ambasada.

Ranije je London objavio novu odbrambenu strategiju za narednih 30 godina. U dokumentu se ističe da britanske vlasti planiraju da se bore sa svim spektrom pretnji koje dolaze od Rusije. Takođe, u naredne četiri godine vlada će izdvojiti dodatnih 16,5 milijardi funti za odbranu i naoružanje, što je rekordan iznos u poslednjih 30 godina.

Podsetimo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov isticao je da Rusija nije ničiji protivnik i da se zalaže za normalizaciju i razvoj dobrih odnosa sa svim zemljama.

Početkom marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši saradnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen zbog veleizdaje, i njegova kćerka Julija. London smatra da je Rusija umešana u trovanje Skripalja supstancom A234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“, što Moskva kategorički negira.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala