Američka obaveštajna služba: Rusija nastojala da „ocrni“ Bajdena i podrži Trampa

Pratite nas
Ruske vlasti su tokom prošlogodišnje predizborne kampanje u Americi „nastojale da diskredituju aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena, kao i Demokratsku stranku“, navodi se u izveštaju koji je objavila kancelarija direktora američke obaveštajne službe.
Kako se navodi, rusko rukovodstvo je „odobrilo i sprovodilo operaciju vršenja uticaja, usmerenu na ocrnjivanje kandidature predsednika Bajdena i Demokratske stranke, kao i na pružanje podrške bivšem predsedniku Donaldu Trampu, podrivanje poverenja javnosti u birački proces i pogoršanje društvenog i političkog raskola u SAD“.

„Za razliku od 2016. godine nismo zabeležili uporne aktivnosti Rusije u sajber prostoru, usmerene na dobijanje pristupa izbornoj infrastrukturi“, ističu autori izveštaja.

„Nakon razmatranja zaključaka i referata, ministar finansija u saradnju sa državnim sekretarom, državnim tužiocem i ministrom unutrašnjih poslova, da uvede sankcije za delatnost koja, po vašem mišljenju, predstavlja mešanje spolja u izbore u SAD“, dodaje se u izveštaju.

Takođe se navodi da je Iran pokušavao da utiče na ishod izbora, nastojeći da spreči da na njima pobedi Tramp. Pritom, kako ističe američka obaveštajna služba, Teheran nije pokušavao da direktno pomogne Trampovim suparnicima.

U dokumentu se konstatuje da je Kina „razmatrala tu mogućnost, ali da nije pokušala da utiče na ishod predsedničkih izbora u SAD“.

Rusija je ranije više puta odbacivala tvrdnje Vašingtona o umešanosti Moskve u američke izborne procese.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala