Aleksandar će gledati na Nikolaja: Ruski vajar pravi novi spomenik u Beogradu?

© Sputnik / Olivera IkodinovićZamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u Moskvi sa ruskim vajarom Aleksandrom Rukavišnjikovim
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u Moskvi sa ruskim vajarom Aleksandrom Rukavišnjikovim - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Pratite nas
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se u Moskvi sa vajarom Aleksandrom Rukavišnjikovim, sa kojim je razgovarao o realizaciji dva nova projekta - uređenju konceptualnog parka na Dorćolu, koji će biti uređen po uzoru na park „Guelj“ u Barseloni, i podizanju spomenika Aleksandru Karađorđeviću u centru Beograda.

Novi park će biti smešten pored kompleksa „Marina Dorćol“, a ispred stare termoelektrane „Snaga i svetlost“ i prostiraće se na površini od 6.600 kvadratnih metara. 

Otvaranje parka na Dorćolu do proleća iduće godine

„Mi ćemo u narednih mesec-dva usvojiti Plan detaljne regulacije za taj deo grada i počećemo da radimo linijski park na mestu gde je nekada išla pruga, a predviđeno je da termoelektrane `Snaga i svetlost` bude namenjena kulturi, obrazovanju i umetnosti, tako da ćemo zajedno sa Vladom Republike Srbije krenuti u rekonstrukciju te centrale i tu će biti premešten Muzej Nikole Tesle“, rekao je Vesić.

On je napomenuo da trenutno Muzej „Nikole Tesle“ ima 300 kvadrata i da ga godišnje posećuje 120.000 ljudi, dok će na novoj lokaciji imati skoro 10.000 kvadratnih metara.

„Ispred tog muzeja, do reke, biće uređen taj park, a Aleksandar Rukavišnjikov je predložio da taj park radi sa mladim srpskim i ruskim vajarima, kao i vajarima iz drugih zemalja sveta, koje on poznaje, a koji su mladi i talentovani. Tako da će to biti ne samo njegovo delo, nego i tih mladih vajara koji će moći mnogo toga da nauče“, rekao je Vesić.

Vesić je otkrio i da Rukavišnjikov namerava da otvori svoju akademiju u Beogradu, čime će omogućiti našim vajarima da uče od jednog od najboljih na svetu.

© Sputnik / Olivera IkodinovićDelagacija iz Beograda na sastanku u Moskvi povodom uređenja parka na mestu sadašnje marine Dorćol
Aleksandar će gledati na Nikolaja: Ruski vajar pravi novi spomenik u Beogradu? - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Delagacija iz Beograda na sastanku u Moskvi povodom uređenja parka na mestu sadašnje marine Dorćol

Nakon postignutih dogovora u Moskvi, Rukavišnjikov, koji je i autor spomenika Stefanu Nemanji, ponovo će posetiti Beograd kako bi pogledao prostor i napravio koncept uređenja parka.

„To će biti savremene skulpture, potpuno drugačije od spomenika Stefanu Nemanji. Mislim da će se naši ljudi koji Rukavišnjikova gledaju kroz spomenik Stefanu Nemanji vrlo iznenaditi, jer on je zaista veliki vajar, koji ima vrlo širok dijapazon interesovanja i veoma je uspešan radeći različite skulpture. Biće to velika atrakcija za Beograd“, naglasio je Vesić.

Vesić je izrazio nadu da će novi park biti otvoren već na proleće iduće godine i ocenio je da će to biti najposećeniji park u Beogradu.

Kralj Aleksandar će gledati na Nikolaja Drugog

Što se tiče spomenika Aleksandru Karađorđeviću, kako je naveo Vesić, očekuje se da Rukavišnjikov pošalje svoje ideje odboru, koji je osnovan na nivou Vlade, a potom će odbor odlučiti da li će napraviti konkurs ili će pozvati određenog vajara direktno.

„Ono što je definitivno jeste da će se spomenik nalaziti između dva dvora, Starog dvora i Novog dvora, tj. Skupštine grada i Predsedništva Srbije“, rekao je Vesić.

Rukavišnjikov je ocenio da se radi o „ozbiljnom predlogu“. Iako je, kako je rekao, teško na mapi sve videti, čini mu se da će park biti dobro lociran.

„Meni je to veoma interesantno, jer odavno maštam o tome da uredim park“, rekao je Rukavišnjikov.

Kada je reć o spomeniku Aleksandru Karađorđeviću na konju, Rukavišnjikov je rekao da je njemu interesantno da napravi takav spomenik, a posebno ga raduje što će napraviti spomenik srpskom kralju, čiji mu se izgled veoma dopada.

„Ja ću napraviti statuu na konju sa postamentom, dok će u pozadini kolonadu i skulpture vojskovođa raditi moj drug Zoran Ivanović, fantastičan srpski skulptor“, dodao je Rukavišnjikov, napominjući da će na tom projektu raditi i dvojica arhitekata, srpski i ruski.

Rukavišnjikov je naveo da je video spomenik Nikolaju Drugom u Beogradu i da mu se veoma dopao, a da će spomenik Aleksandru Karađorđeviću biti u blizini i da će gledati jedan na drugog.

Na opasku Sputnjika da nas je Spomenik Stefanu Nemanji iznenadio veličinom i pitanje čime će nas iznenaditi spomenik Aleksandru Karađorđeviću, Rukavišnjikov je odgovorio da „iznenađivati veličinom nije uvek dobro“, iako smatra da je spomenik osnivaču srpske državnosti odgovarajuće veličine i da se dobro uklopio u ambijent.

„Što se tiče Karađorđevića, dogovorili smo se da on ne bude viši od 12 metara, zajedno sa postamentom“, otkrio je Rukavišnjikov.

Zadatak je, dodao je on, da napravi skulpturu za koju će biti vidljivo da je izrađena početkom 21. veka, a da istovremeno sačuva duh 20. veka.

U tome je, kako je rekao, glavno umeće.

„To sam pokušao i sa spomenikom Nemanji, a na vama je da sudite da li sam u tome uspeo“, rekao je Rukavišnjikov.

U videu pogledajte šta je ruski vajar govorio o spomeniku Stefanu Nemanji nakon njegovog otvaranja u Beogradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala