Vašington se oslanja na diplomatiju, saveze ali i vojnu silu

© AP Photo / Mass Communication Specialist 3rd Class Amber SmalleyAmerička vojska u Arabijskom moru, na putu prema Persijskom zalivu
Američka vojska u Arabijskom moru, na putu prema Persijskom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
SAD će se u spoljnoj politici za vreme administracije Džozefa Bajdena oslanjati na diplomatiju, mrežu saveznika širom sveta, dok će istovremeno jačati svoje Oružane snage koje su „ključni izvor“ njihove snage, navodi se u zajedničkom članku za „Vašington post“ državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Pentagona Lojda Ostina.

„Naši savezi su ono što naša vojska naziva „multiplikatorima snage“. Sa njima možemo postići mnogo više, nego što bismo to mogli bez njih. Ni jedna država u svetu nema takvu mrežu saveza i partnera kao naša. Bila bi ogromna strateška greška da zanemarimo te saveze“, smatraju ministri.

„Kako je rekao Bajden, SAD će vršiti vodeću ulogu putem demokratije, pošto je to najefikasniji način da se prevaziđu izazovi koji pred nama stoje. U isto vreme ćemo podržavati najmoćnije oružane snage na svetu, pošto je to ključni izvor snage naše države i naše kolektivne (sa saveznicima) snage“, smatraju ministri.

„Naporno ćemo raditi na obnovi naših saveza i osigurati da oni mogu da ispune svoj zadatak – da se suoče sa pretnjama i iskoriste mogućnosti našeg vremena“, dodali su oni.

Šefovi dva ministarstva su napisali članak uoči posete Japanu i Južnoj Koreji. Po njihovim rečima, oni su izabrali ove dve države za svoje prvo putovanje u inostranstvo u svojstvu državnog sekretara i ministra odbrane, između ostalog i zato što „region Indijskog i Tihog okeana postaje sve više centar globalne geopolitike“. Po njihovim rečima, zbog toga je savez SAD sa Japanom i Južnom Korejom je garancija bezbednosti Vašingtona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala