Vašington ne može da stupi u kontakt sa Kimom

© AFP 2023 / MARK WILSONTabla ispred zgrade Stejt departmenta u Vašingtonu
Tabla ispred zgrade Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su bezuspešno pokušale da stupe u kontakt sa Severnom Korejom putem nekoliko kanala, rekla je portparol Stejt departmenta Džalina Porter.

Prema njenim rečima, pokušaji su bili „putem nekoliko kanala, uključujući i Njujork“. SAD ne podržavaju diplomatske odnose sa Severnom Korejom. Međutim, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku postoji stalna misija Severne Koreje.

Pokušali su da stupe u kontakt kako bi se izbegla eskalacija", rekla je Porter.

„Do sada nismo dobili odgovor“, dodala je.

SAD su sa Severnom Korejom pregovarale o denuklearizaciji Korejskog poluostrva u vreme predsednika Donalda Tramp. Razgovori su vođeni i na nivou lidera.

Kim Džong Un - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2020
Visok stepen pripravnosti: Novi Kimov plan za podizanje nuklearnih kapaciteta Severne Koreje /foto/

Početkom januara severnokorejski lider Kim Džong Un nazvao je SAD glavnim neprijateljem Severne Koreje. On je izjavio da će politika Vašingtona prema Severnoj Koreji ostati nepromenjena bez obzira na to ko je na čelu američke administracije. 

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u februaru rekao da je američki predsednik Džo Bajden zatražio od svog tima za nacionalnu bezbednost da revidira politiku prema Severnoj Koreji „u svim pravcima“. Potrebno je utvrditi najefikasnije načine za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, što uključuje dalje sankcije protiv Severne Koreje, kao i diplomatske podsticaje, izjavio je Blinken.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala