Turski mediji: Šta Vašington signalizira Moskvi na Kavkazu

© Sputnik / Iliya Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinaret u samoproglašenoj jermenskoj republici Nagorni Karabah
Minaret u samoproglašenoj jermenskoj republici Nagorni Karabah  - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Turski list „Milijet“ je analizirao „zagonetnu“ politiku SAD na Kavkazu nakon izbora Džozefa Bajdena na mesto šefa Bele kuće.

Po mišljenju autora teksta, novi američki predsednik je u ovom trenutku fokusiran na unutrašnju politiku. Ipak, kako se navodi u tekstu, na osnovu izjava zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za pitanja Evrope Džozefa Kenta, može se zaključiti da Vašington pokušava da označi svoje interese u regionu – između ostalog, da ih pokaže Moskvi.

„SAD daju signal: Iako se ne vidim, ja i dalje imam oči i uši u regionu. Imamo snage da ako zatreba preduzmemo željene korake, pre svega, u sferi energetske bezbednosti i ekonomije“, kaže se u tekstu.

Autor je citirao niz izjava Kanta u kojima se vidi zabrinutost Vašingtona, navodno, interesima Rusije, Kine i Irana u regionu. Članak sadrži izjavu koja pokazuje da SAD planiraju da povrate svoj uticaj u procesu rešavanja krize u Nagorno Karabahu. Osim toga, novinar je pretpostavio da je američka strana zainteresovana za „distanciranje“ Gruzije od Rusije. Po njegovom mišljenju, ponašanje administracije Bajdena ukazuje na želju Vašingtona da integriše ovu državu u Evropu i NATO.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala