„Tajms“: Misteriozno nestao video dokaz zločina britanskih specijalaca u Avganistanu

© AP Photo / Médecins Sans FrontièresIzgorela bolnica u Kunduzu
Izgorela bolnica u Kunduzu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Video snimak koji navodno prikazuje jedinicu britanske Specijalne službe kako čini ratne zločine u Avganistanu navodno je nestao, a istragu o navodnim masakrima tog odreda pratio je nedostatak dokaza i ćutanje svedoka.

Sajfulah Jar imao je samo 19 godina kada je njegova porodica ubijena u raciji koju je britanska Specijalne služba sprovela u njegovom selu u Avganistanu 2011. godine.

Kada su britanski vojni istražitelji 2017. otišli u Kabul da istraže napad, Jar im je rekao da su mu stavljene lisice i da je odvojen od oca, brata i dvojice rođaka. Dodao je da je čuo dva rafala iz vatrenog oružja, a kada su Britanci otišli, njegovi rođaci su bili mrtvi, a njihova tela su imala rupe od metaka.

Video snimak tog napada je očigledno presrela američka avio-jedinica, a prema novom izveštaju „Sandej tajmsa“, američke vlasti su misteriozno izgubile snimak i nisu ga mogle dostaviti britanskom sudu, gde je JAr učestvovao u sudskoj reviziji fatalne racije. 

Pripadnici vojske Venecuele privode plaćenike koji su pokušali da izvrše invaziju - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2020
Operacija „Zaliv prasića“: Američki specijalci osuđeni zbog pokušaja otmice predsednika Venecuele

Tajanstveni nestanak snimka nije prvi put da se ključni dokazi izgube ili budu namerno sakriveni. Poseta istražitelja Kraljevske vojne policije (RMP) Kabulu 2017. godine bio je jedan od njihovih poslednjih zadataka tokom tri i po godine istrage optužbi za ratne zločine jedinice britanske Specijalne službe, tokom koje su utvrdili da su britanski operativci u izveštajima misije umešali avganistanske specijalne snage u slična ubistva, od kojih su se desetine dogodila između 2011. i 2013.

Istražitelji su intervjuisali 42 vojnika koji su rekli da se ne mogu setiti misije. Sudski dokumenti, o kojima je pisao „Tajms“, navode da je sudija ovo nazvao slučajem kolektivne amnezije.

Oružje korišćeno u raciji na avganistansko selo uništeno je iste godine kada je Kraljevska vojna policija otvorila istragu.

Međutim, kako prenosi RT, nakupilo se dokaza protiv britanske Specijalne službe. Istražitelji su otkrili da su britanski meci od 5,56 mm, umesto metaka od 7,62 mm, koje su koristili avganistanski komandosi, korišćeni za ubijanje žrtava. Pored toga, ispitivani su i izveštaji da je na tela žrtava podmetnuto oružje, kako bi se kasnije opravdala ubistva.

Izveštaji koji su usledili nakon racije na Sajfulahovo selo 2011. godine navode da je njegova porodica ubijena kada je posegnula za oružjem dok je britanska Specijalna služba pretraživala njihov posed. Ti izveštaji su izazvali sumnju kada je britanski sud dobio na uvid elektronsku poštu starijih komandanata u kojoj su raciju opisali kao najnoviji masakr i izrazili nevericu prema ideji da četvorica zatvorenika posegnu za skrivenim granatama i puškama tokom racije. 

Američki vojnici u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2018
Lazanski: Avganistan, asimetrija izgubljenog rata (video)

„I na kraju su upucali čoveka koji se skrivao u žbunu i koji je imao granatu u rukama. To ne biste mogli da izmislite“, napisao je jedan podoficir.

Britanska vlada je zatvorila istragu krajem 2017. godine, a da nije procesuirala nijedan slučaj. Iste godine je ugašena još jedna široka istraga navodnih ratnih zločina, takođe bez pokretanja postupka.

Pošto britanska Specijalna služba obično ne podleže parlamentarnom nadzoru, sudovi su sada jedina Sajfulahova nada u potrazi za pravdom.

„Naš klijent traži novu istragu o smrti svojih najmilijih i želi da otkrije da li je njihova smrt bila deo obrasca nezakonitih ubistava avganistanskih civila“, rekla je njegova advokatica Tesa Gregori za „Sandej tajms“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala