Švedska prognozira da će do juna dobiti „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Švedska bi već u junu mogla da dobije rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je švedski koordinator za vakcinaciju Ričard Bergstrem, podsećajući na njenu visoku efikasnost.

„Potpuno je moguće da će rusku vakcinu dobiti oni koji se budu vakcinisali na kraju“, rekao je on za list „Aftonbladet“.

Prema rečima koordinatora, „Sputnjik Ve“ bi mogao da postane dopuna trenutnom planu vakcinacije.

„Primena ruske vakcine deluje vrlo obećavajuće s obzirom da je njena efikasnost procenjena na oko 93 odsto“, istakao je švedski koordinator i dodao da je već pregovarao o uslovima isporuke „Sputnjika Ve“.

Kako je rekao, za sada se ne zna da li će Evropska unija sklopiti sporazum o vakcini ili pojedine zemlje.

Evropska medicinska agencija (EMA) započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

S tim u vezi, zvaničnik EU koji vodi pregovore sa proizvođačima vakcina izjavio je u ponedeljak da pojedine zemlje EU razmatraju mogućnost da započnu pregovore sa proizvođačima ruske vakcine „Sputnjik Ve“. Radi se o zahtevima četiri zemlje da započnu pregovore sa proizvođačima ruske vakcine, precizirao je diplomatski izvor za agenciju Rojters.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Pored nje, u Rusiji su registrovane još dve vakcine protiv korone – „EpiVakKorona“ koju proizvodi „Vektor“ i vakcina „KoviVak“ Centra „Čumakov“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala