Sutra stupa na snagu produženje evropskih sankcija Rusiji zbog Ukrajine

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije
Zastava Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Rezolucija Saveta Evropske unije od 12. marta o šestomesečnom produženju sankcija protiv Rusije objavljena je u „Službenom listu“ EU. Odluka će stupiti na snagu 16. marta.

Kako je precizirano, sankcije se produžuju protiv brojnih fizičkih i pravnih lica zbog „podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“.

„Ta odluka stupa na snagu sledećeg dana nakon objavljivanja u 'Službenom listu' EU, odnosno 16. marta“, saopšteno je u dokumentu.

Sankcije predviđaju ograničenja putovanja u zemlje EU, zamrzavanje finansijske imovine i zabranu pružanja novčanih sredstava ili drugih ekonomskih resursa osobama uključenim u sankcioni spisak.

U dokumentu takođe piše da će se aktuelne ograničavajuće mere i dalje primenjivati na 177 fizičkih lica i 48 pravnih lica.

„Ova odluka će se primenjivati do 15. septembra 2021. godine“, navedeno je u dokumentu.

Prošli put su ograničavajuće mere produžene u septembru 2020. godine. Individualne sankcije EU u vezi sa ukrajinskom situacijom su prvi put uvedene 17. marta 2014. godine.

Podsetimo, u Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala