Stalni predstavnik Rusije u PS SE upozorio na rizike u slučaju izlaska zemlje iz Saveta Evrope

© Sputnik / Dominik Buten / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Ako Rusija izađe iz Saveta Evrope, treba očekivati da se zemlja povuče iz glavnih konvencija te organizacije, izjavio je stalni predstavnik Rusije u SE Ivan Soltanovski.
„Kao što sam već govorio, u arsenalu Saveta Evrope postoji više od 200 konvencija i dodatnih protokola... Rusija se pridružila 68 od njih. Ovi instrumenti rade u interesu naše zemlje i njenih građana. Izlazak iz organizacije dovešće do povlačenja iz konvencija – to je automatski proces... Evropska konvencija o ljudskim pravima u tom slučaju neće biti izuzetak“, rekao je Soltanovski u intervjuu za „Nezavisimu gazetu“.

Stalni predstavnik takođe je dodao da će „morati da se zaboravi“ i na učešće Moskve u delimičnim sporazumima Saveta Evrope. To su sporazumi o borbi protiv korupcije i koprodukciji filmova.

Osim toga, Soltanovski je prokomentarisao izjavu zamenika predsedavajućeg Državne dume i šefa ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Petra Tolstoja da bi zemlja trebalo da se pripremi za izlazak iz Saveta Evrope.

„Važno je da se ne zaboravi da je glavni princip podele vlasti u Rusiji, koji parlamentarcima daje posebna ovlašćenja – da predstavljaju naš narod. Parlamentarna diplomatija je najvažniji element za promociju ruskih interesa. S tim u vezi, mnogo je lakše otvoreno govoriti o najsloženijim i naizgled nerešivim pitanjima“, objasnio je on.

Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2021
Predstavniku Rusije tokom rasprave o Navaljnom na sednici PS SE oduzeta reč

Soltanovski je naglasio da u Skupštini za stolovima ne sede diplomate, već političari. Mnogi od njih zaista predstavljaju interese svojih građana. Međutim, ima i onih koji organizuju „cirkuske predstave“, oduzimajući vreme Parlementarne skupštine, dodao je on.

„Teško je to nazvati pritiskom, to pre izgleda kao lakrdija koji odvlači pažnju od ozbiljnog posla. Umor i iritacija zbog takve situacije nisu se nakupili samo kod nas. Konkretno, nakon zasedanja PS SE održane u januaru, prkosno ponašanje parlamentaraca iz Ukrajine i njihove blago rečeno, neprihvatljive izjave upućene na račun naše zemlje došle su u žižu pažnje stručne komisije za propise“, primetio je stalni predstavnik.

On je takođe podsetio da ruska delegacija nije dolazila u Strazbur skoro šest godina. Rasprave u Skupštini vođene su bez uzimanja u obzir mišljenja Moskve. Sada se situacija menja, zaključio je sagovornik lista.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala