Mogu li pravoslavci i katolici zajedno proslavljati Uskrs

 / Uđi u bazu fotografijaUskršnja dekoracija ispred Hrama Hrista Spasitelja.
Uskršnja dekoracija ispred Hrama Hrista Spasitelja. - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva smatra da je moguće da svi hrišćani proslavljaju Uskrs istog dana, ali uz poštovanje odluka Prvog vaseljenskog sabora, rekao je Sputnjiku sekretar odeljenja za međuhrišćanske odnose Ruske pravoslavne crkve jeromonah Stefan Igumnov.
Komentarišući izjavu predstavnika Vaseljenske patrijaršije, nadbiskupa Jova Telmiskog, koji se založio za zajedničku proslavu Uskrsa sa katolicima, jeromonah Stefan je primetio, da bi „povratak svih hrišćanskih crkava jednom datumu proslave Uskrsa bio veliki blagoslov za hrišćane iz celog sveta. Međutim, to je moguće samo na onim temeljima koje je odredio Prvi vaseljenski sabor“.

On je podsetio, da u skladu sa odlukama Prvog vaseljenskog sabora, održanog 325. godine, hrišćani bi i trebali da slave Uskrs istog dana.

„Nažalost, u mnogim crkvama, koje nisu deo Pravoslavne crkve, posebno Rimokatolička i Protestantska crkva, su iz istorijskih razloga promenile pravila po kojima se računa datum Uskrsa. Na ovaj način je promenjen ne samo kalendar utvrđenih crkvenih praznika, kao što je Božić, nego i Uskrs, odnosno kalendar crkvenih praznika koji zavise od vremena proslave Uskrsa. Ali to nije razlog da Pravoslavna crkva menja najstariji i za nas sveti propis o datumu proslave Uskrsa“, objasnio je sveštenik.
Tomos o autokofelnsoti - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Moskva je upozoravala: Raskol u pravoslavnom svetu dostigao novi nivo

Jeromonah Stefan je podvukao da je računanje datuma Uskrsa „dogmatski stav“, ako se od njega odstupi „znači da se gubi kontakt sa pravoslavnom tradicijom“.

„Ovo pitanje ne može biti na agendi Ruske crkve. Mi se držimo učenja Vaseljenskih sabora i Svetih Otaca, što nas i čini pravoslavcima“, rekao je predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

Ranije su mediji preneli da se predstavnik Carigradske patrijaršije pri Svetskom savetu crkava u Ženevi, nadbiskup Jov Teliski, založio za reformu kalendara u pravoslavnom svetu kako bi se utvrdio zajednički datum proslave Uskrsa sa katolicima.

Episkop Moskovske patrijaršije Sava Tutunov je na svom Telegram kanalu napomenuo da će ideja Carigrada da reformiše kalendar u pravoslavlju biti shvaćena kao dezintegracioni potez, a takve inicijative ukazuju na „veće interesovanje dela episkopa Fanara za zbližavanje sa Vatikanom nego za očuvanje pravoslavnog jedinstva“.

Istorijski gledano, hrišćani su na različite načine računali datum proslave Uskrsa. Od 325. godine, Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, pa sve do podele Hrišćanstva 1054. godine postajao je jedinstveni datum proslave Uskrsa. Nakon toga, situacija se promenila. 

Sada katolici, protestanti i predstavnici nekih drugih konfesija proslavljaju Uskrs u različito vreme u odnosu na pravoslavce. Pravoslavne crkve proslavljaju Uskrs u isto vreme, jer koriste pravilo ustanovljeno na Prvom vaseljenskom saboru.

Gregorijanski kalendar poštuje Rimokatolička crkva, protestanti, novojulijanski kalendar poštuje Carigradska, Aleksandrijska, Antiohijska patrijaršija, rumunska, bugarska, kiparska, grčka i albanska crkva i pravoslavna crkva u Americi.

Ostale pravoslavne crkve, ruska, srpska, jerusalimska, poljska i gruzijska, kao i manastiri na Hilandaru, katolici istočnog obreda i neki protestanti poštuju julijanski kalendar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala