Milova hobotnica i dalje žilav protivnik

© Sputnik / Aleksey Vitvitskiy / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Crne Gore Milo Đukanović
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
DPS je i dalje žilav protivnik koji se ne da tako lako slomiti, pokazuju rezultati izbora u Nikšiću. Za to je, prema mišljenjima sagovornika Sputnjika, odgovorna hobotnica koju je nekada vladajuća crnogorska stranka stvorila tokom trideset godina vlasti, ali i poneki „kiks“ nove vlasti.

Percepcija Mila Đukanovića kao poluboga, nekoliko „kikseva“ vlade Zdravka Krivokapića, kao i poluge moći koje Đukanović još uvek drži u svojim rukama razlozi su, prema mišljenju pisca Đura Radosavovića što DPS, kada se uporede rezultati ove partije sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i izbora u Nikšiću, ne pada ispod četrdesetak odsto podrške.

DPS se održao na nogama, ali slede mu dalji porazi

„Ljudi od 30. avgusta prošle godine govore da je Milo Đukanović pao i da „nešto sprema“ zato što ne mogu ni da pomisle da je moguće da se taj čovek skloni jer već trideset godina drži sve konce u rukama. To je doprinelo da izborni rezultat DPS-a bude isti, a čim je isti, on je odličan“, navodi Radosavović.

Sa druge strane, prema mišljenju našeg sagovornika, u nekoliko trenutaka (situacija), stanje u novoj vladi izgledalo je kao da svako vuče na svoju stranu.

„Nisu, možda, imali vremena, možda ni znanja, ili nisu bili dovoljno beskompromisni da udare na neke od poluga moći. Možda nije bilo ni moguće. Recimo, Radio-televizija Crne Gore svakog je dana imala emisije kao da se radi o ratnom stanju, što, niti je tačno, niti je fer u predizbornoj kampanji. Ali, kako je, tako je. Izgleda da se DPS održao na nogama, ali sledi Herceg Novi, gde će verovatno proći loše“, smatra Radosavović.

Podgorički novinar Marko Vešović optimističniji je u odnosu na Radosavovića. Za njega je najvažnije da se, kako kaže, niz Đukanovićevih poraza nastavi nakon 30. avgusta 2020. I on napominje da nakon izbora u Nikšiću slede izbori u Herceg Novom, gradu u kome je DPS tradicionalan gubitnik.

Izborima u Nikšiću, prema Vešovićevim rečima, cementirana je pobeda na izborima iz avgusta prošle godine, a tvrdnje koje su izneli u DPS, da je ova partija ojačala na nikšićkim izborima, čak i da se pokazuje trend rasta njene popularnosti, nema osnova.

„Može se reći da DPS nije doživeo nekakav dramatični pad u broju glasova. To je tačno, ali to se nije moglo sasvim ni očekivati. To je stranka koja ima predsednika države, ima vlast u desetak vrlo važnih opština. Nisu oni tako lak protivnik da bi se moglo očekivati da mogu da se rasture kao kula od karata“, kaže Vešović.

Za demontiranje hobotnice DPS-a potreban je DF u vladi

Prema mišljenju istoričara Aleksandra Rakovića, DPS je sačuvao svoje glasačko telo zbog toga što nove vlasti nisu uspele da do sada demontiraju hobotnicu koju je Milo Đukanović stvarao trideset godina.

„Da bi se jedna takva hobotnica, kao što je DPS razmontirala, potrebno je razvlastiti je svih poluga moći; a te poluge moći, posebno policije, ostale su u rukama bivšeg režima na čelu sa Đukanovićem, koji ih je iskoristio i kada je reč i o izborima u Nikšiću“, objašnjava Raković.

Kako bi premijer Krivokapić sprečio opasnost da DPS ponovo prigrabi vlast, potrebno je da rekonstruiše vladu u koju bi ušli i predstavnici Demokratskog fronta, koji je na nikšićkim izborima pokazao da je dominantna politička snaga u Crnoj Gori, smatra naš sagovornik.

„Bez Demokratskog fronta ne može ništa da se učini kako bi se hobotnica DPS-a demontirala. Zato bi najbolje bilo da participira u izvršnoj vlasti i da obavi svoju ulogu u resorima koje je DPS kontrolisao i koristio kao poluge represije“, zaključuje Raković. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala