Krim: Ukrajina nikad nije imala zakonsko pravo na poluostrvo

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrimski most
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Predsedavajući krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da Ukrajina nikada nije imala zakonsko pravo na Krim i da je poluostrvo bilo i zauvek će ostati ruska zemlja.
„Ukrajina nikada nije imala nikakvo zakonsko pravo na Krim. Ona je bila i zauvek će ostati ruska zemlja. Poluostrvo, čak i kada je Krimska oblast predata Ukrajini 1954. godine, nije isključeno iz granica Ruske Federacije, kao što je to zahtevao Ustav SSSR, RSFSR i USSR. Stoga je i predaja poluostrva zapravo bila nezakonita“, rekao je Konstantinov u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini se 2014. godine dogodio krvavi državni udar.

„U ukrajinskom društvu još uvek ne postoji svest o tom zločinu koji se dogodio“, rekao je Konstantinov.

On je dodao da je ponovnim ujedinjenjem sa Rusijom na Krimu nastupio mir i spokoj, a lokalno stanovništvo dobilo garancije bezbednosti.

Pogled na Bahčisaraj - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2021
Krim: Kulebina tri stuba za povratak poluostrva čeka fijasko

„Glavno je da su se Krimljani vratili u svoj civilizacijski prostor, u svoju domovinu... Krimljani više ne moraju da se bore i brane ruski jezik i svoju istoriju, ne moraju više ništa nikome da dokazuju. Mi smo kod kuće“, konstatovao je parlamentarac.

Promene na Krimu

Prema njegovim rečima, za proteklih sedam godina na Krimu su se dogodile velike promene.

„Nekoliko puta su povećana socijalna davanja i plate u regionu. Grade se putevi, obdaništa, oživljavaju sela. Izgrađeni su veliki objekti – Krimski most, međunarodni aerodrom u Simferopolju, auto-put ‘Taurida’. Stanovništvo od kraja Drugog svetskog rata ne pamti takvu količinu infrastrukturnih objekata koji se trenutno realizuju na Krimu... Krimljani sa optimizmom gledaju u budućnost. Glavni korak u svom životu već su preduzeli kada su se vratili u domovinu“, zaključio je Konstantinov.

Krim ove nedelje obeležava sedmu godišnjicu ponovnog ujedinjenja sa Rusijom. Glavne svečanosti planirane su za 16. i 18. mart i održaće se pod sloganom „Krimsko proleće – sedam godina kod kuće“.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala