Mapa Bugarske sa Makedonijom: Bugarski ministar objavio neobičnu čestitku za 8. mart

CC0 / Javno vlasništvo / Karta Makedonije
Karta Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
U Bugarskoj se, uoči parlamentarnih izbora, ne čuje antimakedonska retorika niti se mogu videti akti vandalizma, za razliku od Skoplja, izjavio je potpredsednik vlade i lider VMRO BND Krasimir Karakačanov. Po njegovim rečima, sused nema razloga da se ljuti zbog predizborne kampanje koju vodi njegova partija.

Karakačanov je 8. marta objavio na svom fejsbuku čestitku povodom Međunarodnog dana žena i mapu Sanstefanske Bugarske (1878. godine). S obzirom da se u tom periodu cela Makedonija nalazila u bugarskim granicama, to je ustalasalo makedonsku javnost. Premijer Zoran Zajev je nazvao post bugarskog političara delom predizbornog folklora, a predsednik Stevo Penderovski je optužio Karakačanova da krši sporazum o dobrosusedskim odnosima.

„Tada nije postojao pojam neke posebne makedonske nacije niti države Severna Makedonija. Naprotiv, Makedonija je bila deo Bugarske. Ne razumem, zašto bi to trebalo da izazove zabrinutost“, izjavio je potpredsednik bugarske vlade televiziji BTV.

Bugarska ovim nije pokazala nikakve teritorijalne pretenzije, dodao je Karakačanov. Naprotiv, Sofija je ovim potvrdila odsustvo teritorijalnih pretenzija, zahteva za postojanje bugarske manjine u susednoj državi i pozvao Skoplje da uradi to isto.

„To je jednostavno čestitka za 8. mart kojom čestitamo ženama njihov dan, čestitamo bugarskim majkama. Bugarske majke žive, ne samo u okvirima današnje Bugarske. Zato to ne mogu nazvati provokacijom, jer u udžbeniku za istoriju svake države postoje karte različitih istorijskih perioda određene nacije ili države“, naglasio je on.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala