Italija i Nemačka suspendovale upotrebu vakcine „Astra Zeneka“

© REUTERS / DADO RUVICVakcina Astra zeneka
Vakcina Astra zeneka - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Itlaija i Nemačka suspendovale su danas upotrebu „Astra Zenekine“ vakcine protiv virusa korona.

Italijanska agencija za lekove AIFA navela je da je odluka doneta iz predostrožnosti, kao privremena mera dok svoje mišljenje ne da Evropska agencija za lekove, preneo je Rojters.

Saopštenje je izdato neposredno nakon što se na isti korak odlučila Nemačka.

Nemačka vlada je saopštila ranije danas da obustavlja upotrebu vakcine „Astra Zeneke“ protiv korona virusa zbog novih izveštaja o stvaranju opasnih krvnih ugrušaka.

Da će Nemačka obustaviti upotrebu vakcine „Astra Zeneka“ protiv kovida 19, prethodno je potvrdio portparol nemačkog ministarstva zdravlja.

Ministarstvo je saopštilo da je takva odluka doneta kao „mera predostrožnosti“ i po savetu nemačkog nacionalnog regulatora za vakcine Instituta Paul Erlih, koji je pozvao na dalju istragu slučajeva, prenosi agencija AP.

U saopštenju je navedeno da će Evropska agencija za lekove odlučiti da li će i kako će nove informacije uticati na odobravanje vakcine.

Saopšteno je da su prijavljeni slučajevi pojave krvnih ugrušaka, ali nije precizirano gde i kada su se incidenti dogodili.

Nekoliko drugih evropskih zemalja privremeno je zaustavilo upotrebu vakcine „Astra Zeneka“ kako bi istražili slučajeve krvnih ugrušaka koji su se dogodili nakon vakcinacije.

Iz „Astra Zeneke“ poručuju da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala