Eksperti: Ruska privreda izašla iz recesije

© Sputnik / Grigoriy SisoevVid so Spasskoй bašni Moskovskogo Kremlя na Pokrovskiй sobor
Vid so Spasskoй bašni Moskovskogo Kremlя na Pokrovskiй sobor - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Nacionalni istraživački univerzitet „Visoka škola ekonomije” objavio je studiju o investicijama u Rusiju u godinama pandemije virusa korona. Prema njihovim podacima, usled rasta BDP i investicija krajem 2020. godine, može se reći da je Rusija izašla iz recesije.
„Rast BDP i investicija primetan je u trećem i četvrtom kvartalu 2020. godine, kada je, prema ocenama instituta „Visoke škole ekonomije”, BDP rastao iz kvartala u kvartal za 4,2 odsto, odnosno 1,7 odsto, a investicije u osnovna sredstva za 1,2 odsto, odnosno 0,4 odsto. Za razliku od ranijih recesija, pad BDP je znatno veći od pada investicija koje zbog inertnosti mnogih investicionih projekata velikih kompanija, koje preovlađuju u ruskoj privredi, jednostavno nisu uspele da reaguju na pogoršanje ekonomske situacije“, navodi se u istraživanju.

Eksperti smatraju da rast, zasnovan na makroekonomskim pokazateljima tokom dva kvartala zaredom krajem 2020. godine, omogućava da se već na početku 2021. godine govori o završetku recesije.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao Vladu da stvori uslove za preduzetnike da ulažu u razvoj biznisa u Rusiji. Tokom cele prošle godine vlada je razgovarala sa poslovnim krugovima o merama podrške radi stimulisanja privatnih investicija. Ona planira da osigura sveobuhvatnu državnu podršku investicionim projektima u zavisnosti od njihove efikasnosti i zahteva države putem mehanizma sporazuma o zaštiti i podsticanju kapitalnih ulaganja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala