Bugarski političar ljut: Premijer traži spas u EU, a naći će ga u ruskoj i kineskoj vakcini

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Shvativši da nema više gde da traži krivce za neuspeh vakcinacije, premijer Bugarske Bojko Borisov rešio je da se obrati „spasilačkom krugu“ koji predstavlja Evropska komisija, smatra zamenik predsedavajućeg bugarskog parlamenta Kristijan Vigenin i ističe da je jedini izlaz iz situacije kupovina ruskog ili kineskog preparata.

Austrija, Bugarska, Slovenija, Letonija, Češka i Hrvatska su tokom vikenda u zajedničkom obraćanju izrazile zabrinutost u vezi sa nepravednom distribucijom vakcina između zemalja EU.

Kao odgovor na to zbog čega neke zemlje dobijaju više doza, a druge manje, Evropska komisija je podsetila da je najpre predlagala članicama EU da se preparati raspodeljuju proporcionalno, ali da je rukovodstvo zemalja donelo odluku da se dogovori o distribuciji doza u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj pojedinačnoj zemlji. To podrazumeva da, ukoliko se država EU ne želi da se pridržava proporcionalne distribucije, preostale doze se raspodeljuju među zainteresovanim državama.

Ruska vakcina protiv korone Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2021
Bugarska opozicija ljuta: Izmiče nam „Sputnjik Ve“ jer se vlast krije iza Evropske komisije

„Države-članice bi trebalo da pronađu rešenje ako žele da se vrate proporcionalnoj distribuciji“, saopštila je ranije Evropska komisija.

Bugarski političar smatra da takav odgovor EK pokazuje da zemlje EU moraju samostalno da reše to pitanje.

„Ali se Evropska komisija takođe pokazala adekvatnom u istoj meri koliko i 'fleksibilnom'“, na taj način je Ursula fon der Lajen odgovorila da EK ne može ništa da uradi i da bi o pitanju distribucije vakcina trebalo da odluče lideri država-članica EU.

Bugarski političar je osudio takav stav.

„Drugim rečima, mi nismo krivi, vaš je posao da to rešite“, napisao je Vigenin na svojoj stranici na Fejsbuku i izneo stav da će jedini izlaz iz takve situacije biti pregovori o kupovini ruskog ili kineskog preparata.

Podsetio je da će bugarski parlament uskoro završiti sa radom uoči izbora 4. aprila i rekao da bi premijer trebalo da požuri sa predlogom o kupovini vakcina koji mora da odobri Narodna skupština.

„Mi, predstavnici naroda, preuzećemo na sebe odgovornost umesto vas ako vam je potreban oproštaj. Ali prestanite da pišete pisma i počnite da delate, jer se ovako više ne može!“, istakao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala