Brisel: Evropska komisija ne vodi pregovore sa proizvođačem ruske vakcine protiv kovida

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv korone "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv korone Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Evropska komisija trenutno ne pregovara sa proizvođačem ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) o mogućoj centralizovanoj kupovini ovog preparata za zemlje Evropske unije, izjavio je portparol EK na brifingu u Briselu.
„Trenutno mogu samo da ponovim ono što je rečeno prošle nedelje. Naša strategija vakcinacije je zajednička... Evropska komisija zajedno sa državama-članicama može u bilo kom trenutku da se dogovori o proširenju portfelja vakcina. U ovom trenutku, kako je već pomenuto, nema pregovora između pregovarača iz EU i ruskog proizvođača vakcina“, objasnio je on.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na sopstvene izvore, javila da Evropska unija razmatra mogućnost pregovora sa proizvođačem ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ sa ciljem moguće centralizovane nabavke vakcina za zemlje Evropske unije. Izvori su objasnili da je odobrenje ruskog preparata od strane evropskog regulatora za lekove moguće već u maju.

Evropska agencija za lekove (EMA) započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala