63. Gremi: Kako su žene na čelu sa Bijonse ukrale šou

© AP Photo / Chris PizzelloGremi 2021.
Gremi 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Pratite nas
Na ovogodišnjoj ceremoniji dodele Gremija dominirale su žene, dok se Bijonse sa dvadesetosam osvojenih nagrada upisala u istoriju Gremija.

Američka pevačica Bijonse postavila je rekord nagrade Gremi pošto je 28. put osvojila ovu prestižnu muzičku nagradu.

„Veoma sam počastvovana i uzbuđena“, rekla je Bijonse primajući nagradu za najbolju interpretaciju u kategoriji R&B, prenose agencije.

Svojim 28. Gremijem Bijonse se izjednačila sa producentom i kompozitorom, legendarnim Kvinsijem Džounsom. Jedino je dirigent Džordž Solti nagrađivan Gremijem više puta od K. Džounsa i Bijonse - ukupno 31 put.

© AP Photo / Chris PizzelloBijonse na dodeli 63. Gremija
63. Gremi: Kako su žene na čelu sa Bijonse ukrale šou - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Bijonse na dodeli 63. Gremija

Pevačica Tejlor Svift je postala prva pevačica koja je tri puta nagrađivana Gremijem za najbolji album, a ove godine to priznanje je dobila za album „Folklor“ koji je snimila tokom vanredne situacije zbog pandemije korona virusa. Pre nje, za najbolje albume u godini po tri puta su nagrađivani samo još Frenk Sinatra, Pol Sajmon i Stivi Vonder.

© AP Photo / Jordan StraussTejlor Svift sa nagradom za album godine
63. Gremi: Kako su žene na čelu sa Bijonse ukrale šou - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Tejlor Svift sa nagradom za album godine

Ovo je i drugi Gremi za Bili Eliš u kategoriji ploča godine, dok je Megan Di Stelion sa nagradom za najbolju novu umetnicu postala prvi ženski reper koja se istakla u ovoj kategoriji posle Lorin Hil. 

Posle 14 nominacija, Nas je konačno osvojio prvog Gremija za najbolji rep album. Album grupe Strouks „The new abnormal“ proglašen je za najbolji rok album.


Prvi put su Gremi osvojili i nigerijska zvezda Burna Boj za najbolji global muzički album, Tifani Hadiš za najbolji komični album i Hajvimin za najbolju kantri pesmu. Kantautori Gilijan Velč i Dejvid Rovlings osvojili su nagradu za na najbolji folk album.

Među dobitnicima ove godine nalaze se Fiona Epl za najbolji alternativni album i najbolji rok performans, a Lejdi Gaga i Ariana Grande osvojile su nagradu za najbolji pop duo.

Nekoliko istaknutih umetnika posthumno su dobili nagradu, među kojima su Džon Prajn, Tuts Hibert i džez velikan Čik Korija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala