Na veliku sramotu: Britanski parlamentarci predvideli ishod sukoba sa Rusijom

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaTenk T-72 tima Oružanih snaga Rusije na tenkovskom biatlonu
Tenk T-72 tima Oružanih snaga Rusije na tenkovskom biatlonu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
U slučaju oružanog sukoba sa Rusijom britanske tenkovske jedinice verovatno bi pretrpele poraz od ruskih, navodi se u izveštaju Odbora za odbranu Donjeg doma britanskog parlamenta.
„Ukoliko bi britanska vojska morala da se bori sa ravnopravnim protivnikom u Istočnoj Evropi, pod kojem se podrazumeva Rusija, naši vojnici, nesumnjivo ostajući jedni od najboljih na svetu, morali bi, na veliku sramotu, da idu u borbu sa zastarelom oklopnom tehnikom“, stoji u dokumentu.

Autori izveštaja primećuju da su mnoga borbena vozila stara više od 30 godina, imaju nisku mehaničku pouzdanost, a ozbiljno su inferiorni po vatrenoj moći od savremenih artiljerijskih i raketnih sistema i ne dobijaju dovoljnu vazdušnu podršku.

Parlamentarci smatraju da Ministarstvo odbrane i rukovodstvo vojske znaju da park vojne tehnike treba obnoviti, ali neuspeh programa modernizacije dovodi do toga da tehnika sve više zastareva. To utiče na ukupni potencijal i borbenu moć vojske, „posebno u slučaju potencijalnog ravnopravnog protivnika kakav je Rusija“, ističu autori izveštaja.

Posada tenka T-90 Proriv pred probu parade povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
„Nešenel interest“: Ruski tenk T-90 M je pravo „čudovište“

Odbor je takođe zaključio da bi za modernizaciju ili zamenu tehnike, koja je trenutno na raspolaganju u britanskoj vojsci, bilo potrebno najmanje četiri godine pre nego što britanska vojska dobije najmanje jednu tenkovsku jedinicu spremnu za vođenje borbi u savremenim uslovima.  

Od završetka Hladnog rata, park britanskih borbenih vozila neprekidno se smanjivao, dodaje se u dokumentu. Ako je 1990. godine u Velikoj Britaniji bilo 1.200 glavnih borbenih tenkova, sada ih ima samo 227 i hitno im je potrebna modernizacija.

Parlamentarci su obratili pažnju i na najnoviji ruski tenk „Armata“ i na stvaranje poboljšanog oklopa za druga borbena vozila. On sumnjaju da je britanski tenk „Čalendžer 2“ sposoban da se „suprotstavi ovoj novoj pretnji“, a osim toga inferioran je u odnosu na vojna vozila saveznika iz NATO-a.

U izveštaju se, takođe, nalazi i analiza brigadnog generala Bena Barija, koji je zaključio da specijalna smanjena divizija, koja treba da se formira do 2025. godine, „neće moći da pobedi savremenu rusku oklopnu diviziju, već će najverovatniji biti nadmašena“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala