Kažem Iran, a mislim Rusija: Zašto je Amerikancima potreban novi sistem PRO na Aljasci

Američki sistem THAAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države raspoređuju dodatni element protivraketne odbrane na Aljasci, tvrdeći da je on neophodan za zaštitu od mogućeg raketnog udara iz Irana ili Severne Koreje, dok ruski eksperti ocenjuju da se iza svega kriju agresivne namere prema Rusiji.

Radar velikog dometa Amerikanci su počeli da grade 2018. u vazduhoplovnoj bazi Klir er fors na Aljasci. Taj vojni objekat funkcioniše od sredine prošlog veka i smatra se jednim od najvažnijih u sistemu protivraketne odbrane SAD. Bilo je planirano da radar bude pušten prošle godine, ali je rok pomeren zbog pandemije, a ovih dana saopšteno je da su radovi u završnoj fazi.

Povećanje dometa, otkrivanje lansiranja raketa na rastojanju većem od hiljadu kilometara, selekcija borbenih blokova i lažnih ciljeva — samo su neke od karakteristika novog sistema.

Sistem PRO na Aljasci usmeren protiv Rusije i Kine

Iako Amerikanci zvanično navode da njime štite kontinentalni deo SAD od mogućih napada Irana i Severne Koreje, ruski eksperti podsećaju da su slično obrazloženje davali i kad su raspoređivali sistem PRO u Evropi.

Iranske rakete sa interkontinentalnim dometom ne postoje, a i da postoje, verovatno bi letele najkraćom rutom, preko Evrope i Atlantika prema Sjedinjenim Državama, ističe vojni ekspert Aleksej Leonkov. On dodaje da kada je reč o Severnoj Koreji, lansiranje raketa na Sjedinjene Države, preko Aljaske, kroz područje u kom se nalazi protivraketna odbrana — predstavlja potpunu besmislicu.

Protivpodmornički avioni Tu-142 - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2021
Ruski lovci ušli u zonu američkog PVO na Aljasci
„U suštini, zona razmeštanja protivraketne odbrane postoji samo sa jednim ciljem — da blokira lansiranje balističkih raketa u slučaju globalnog sukoba sa Rusijom. Ili sa Kinom“.

Leonkov podseća da postoje još dve takve zone: u Poljskoj i Rumuniji. Poljski deo nije završen, dok je rumunski u najboljem stanju. Pored toga, među izveštajima američkog analitičkog centra Rand nalazi se i izveštaj o modernizaciji američkog protivraketnog odbrambenog sistema, gde je crno na belo napisano da je ova modernizacija prvenstveno usmerena protiv Rusije i Kine, pojasnio je ekspert.

Rusija i Kina raspolažu hipersoničnim kompleksima, a novom američkom protivraketnom odbrambenom sistemu je potreban upravo radar koji Amerikanci postavljaju na Aljasci. Pored njega, postojaće i ešalon satelita, koji će određivati putanju leta hipersoničnih kompleksa. Odnosno, Amerikanci mogu da pričaju šta hoće javnosti, ali njihovi planovi su potpuno drugačiji od zvaničnih tvrdnji“.

SAD ne trpe konkurenciju

Vojni stručnjak Viktor Litovkin je saglasan da se SAD ne brane od Irana, niti od Severne Koreje, već od Rusije i Kine koje su jedine sposobne da nanesu neviđenu štetu Sjedinjenim Državama.

Ruska vojna baza Arktički trougao na ostrvu Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franca Jozefa - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2021
„Arktički trolist“: Rusija spremila odgovor na jačanje NATO-a na Arktiku
„Najsmešnije je to što ni Rusija, ni Kina ne planiraju da napadaju SAD. To uopšte nisu agresivne zemlje, za razliku od Sjedinjenih Država. Jedini predsednik koji nije ratovao je Donald Tramp. Ostali predsednici su uvek negde vodili ratove. I sada Bajden tek što je preuzeo kormilo Sjedinjenih Država, a već je naneo udar Iraku“.

Litovkin ističe da SAD pokušavaju da odbrane svoju teritoriju kako bi nekažnjeno napadali sve ostale, da bi štiteći sebe stekli jednostranu vojnu prednost. On pojašnjava da je to besmisleno, jer Rusija ima rakete koje mogu da probiju bilo koji protivraketni odbrambeni sistem, što i sputava američku vojnu agresiju na Rusiju.

„Oni ispoljavaju i sve ostale vrste agresije, od političke pa do ekonomske. Sankcije su praktično agresija. Informativna i psihološka agresija na našu zemlju je kada pripremaju svakakve fejkove, spremaju ljude poput Navaljnog, organizuju obojene revolucije. Amerikanci ne trpe konkurenciju sa drugim nezavisnim državama poput Kine i Rusije. Zato širom sveta grade protivraketne odbrambene sisteme kako bi stekli jednostranu vojnu prednost i nastavili hibridnu agresiju na više pravaca“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala