Izbori u Nikšiću — test i za DPS i za vladajuću koaliciju

© Tanjug / ZORAN ZESTICPredizborni plakati u Nikšiću
Predizborni plakati u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
U Nikšiću se održavaju lokalni izbori koji su podjednako važni i za vlast i za opoziciju i smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima prošle godine posle 30 godina smenila DPS sa vlasti.

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 20 časova.

Opštinska izborna komisija u Nikšiću potvrdila je šest izbornih lista, a to su:

1. Koaliciona lista „Evropski tim za Nikšić“ koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Patriotsko komitski savez (PKS)

2. Narodni pokret — „Za vaskrsenje Nikšića“

3. Socijaldemokratska partija Crne Gore „Srcem za Nikšić“

4. Koalicija „Za budućnost Nikšića“, koju čine Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP), pokret „Za život Nikšića“, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija, Srpska radikalna stranka, Socijalisti Crne Gore i Pokret penzionera i invalida rada

5. Koalicija „Crno na bijelo — Može Nikšić“ sastavljena od Saveza građana Civis, Bokeškog forum, Stranke pravde i pomirenja i nezavisnih intelektualaca

6 Demokrate „Mir je naša nacija — Zaokruži slobodu“ i Građanski pokret „Ne damo Nikšić“, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i „Plenum 083“.

Kontrolni punkt i lakmus papir i za DPS i za vladajuću koaliciju

Analitičari za Sputnjik komentarišu da će izbori u Nikšiću biti prva provera „prolaznog vremena“ svih učesnika u političkom životu Crne Gore od parlamentarnih izbora, i za DPS Mila Đukanovića, i za tri članice vladajuće koalicije.

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Časlav Koprivica je ukazao da je Nikšić tradicionalno lakmus papir za trenutno raspoloženje u zemlji i da će zato lokalni izbori u tom gradu pokazati kuda ide biračko telo u zemlji, kojom će brzinom biti dovršena nedorečena pobede nad DPS-om i kakav će biti dalji odnos snaga među tri koalicije koje čine skupštinsku većinu.

Nikšić je, slaže se i politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, prvi „kontrolni punkt“ na kom će se videti koliki je stvarni pad DPS-a, ali i ko je od stranaka u vlasti sačuvao svoj rezultat, ko napreduje i raste i ko u narednom periodu može da ima kredit kod birača.

Lokalni izbori u rodnom gradu Mila Đukanovića održavaju se u atmosferi naglašene napetosti i naboja političkih partija, a osim oštre retorike, predizbornu kampanju obeležilo je nekoliko incidenata izazvanih sukobima između pristalica partija koje učestvuju na izborima.

Đukanović je u predizbornoj kampanji ponovo optužio Srbiju za mešanje u izborni proces u Crnog Gori i izneo optužbe da Beograd navodno radi na projektu velike Srbije u čijem je središtu Crna Gora. On je naveo i da se, najnovija ofanziva tog koncepta videla u vreme parlamentarnih izbora pošle godine, a da je u kampanji za izbore u Nikšiću ta uloga, kako je kazao, još agresivnija i otvorenija.

Pravo glasa ima nešto manje od 59.000 birača. Oni će na 138 biračkih mesta odlučivati o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta.

U prethodne četiri godine na vlasti u Nikšiću bila je DPS u koaliciji sa Socijaldemokratama, a u lokalnom parlamentu nije bilo opozicionih stranaka, jer su bojkotovale izbore održane u februaru 2017. godine.

U Nikšiću, prema poslednjem popisu iz 2011. godine, živi oko 46.000 Crnogoraca i oko 18.000 Srba, navodi Tanjug.

Nikšić je jedan od 11 gradova i opština u Crnoj Gori koji su zbog pogoršane epidemiološke situacije sa virusom korona zaključani od 10. marta.

Zabranjeno je kretanje stanovnika izvan tih opština i gradova, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde, a prema ranijim najavama biće i pojačano prisustvo policije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala