Bahrein zainteresovan za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaIsporuka ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Isporuka ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
Vlasti Bahreina zainteresovane su za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na svojoj teritoriji, izjavio je za Sputnjik ambasador Bahreina u Rusiji Ahmad el Sati.
„Bahrein je izuzetno zainteresovan za saradnju sa Rusijom u proizvodnji vakcina. Postoji načelni dogovor i predlozi Bahreina Ruskom fondu za direktne investicije. Želimo da napravimo malu laboratoriju za proizvodnju vakcina ne samo protiv virusa korona. Počećemo sa vakcinom ‘Sputnjik Ve’, ona će postati osnova, a s vremenom ćemo započeti proizvodnju vakcina protiv gripa i drugih zaraznih bolesti“, objasnio je ambasador.

Diplomata je naveo da će kontaktirati ruske laboratorije i vlasti za razmatranje ovog pitanja. On je objasnio da su Persijskom zalivu stalno potrebne vakcine i da je ovaj region otvoren za trgovinu i turizam.

Ambasador je naglasio da teritorija, finansiranje i želja za stvaranjem laboratorije postoje, ali da su Bahreinu „potrebna ruska nauka i iskustvo u ovoj oblasti“.

„Ako se ovo dogodi, Bahrein će postati centar za ruske farmaceutske proizvode u regionu“, rekao je El Sati.

Diplomata nije isključio da bi nakon formiranja laboratorije za proizvodnju vakcina saradnja mogla da dobije novi format, na primer, u Bahreinu bi mogli da se otvore zajednički medicinski centri i bolnice.

Veliki zahtevi za ruskom vakcinom

Ambasador je istakao da postoji velika potražnja za ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“ u Bahreinu.

Prema njegovim rečima, Bahrein je prvu partiju vakcine dobio pre otprilike mesec dana, potražnja za njom bila je veoma velika „uprkos dostupnosti drugih opcija – kineske, američke i britanske vakcine“. Ambasador je objasnio da je razlog za potražnjom visoka efikasnost vakcine.

„Prvo je postojala potražnja za kineskom vakcinom, ali nakon dobijanja ruske, povećala se potražnja za njom i partija se vrlo brzo potrošila. Tražili smo sledeću partiju“, rekao je ambasador i dodao da je nakon druge Bahrein već zatražio i treću partije zbog velike potražnje za njom.

​Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala