Azerbejdžan spreman da zatvori ratnu stranicu sa Jermenijom

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saopštio je šefici OEBS-a An Linde da je Baku već pokrenuo pregovarački proces za deblokadu saobraćajnih komunikacija sa Jermenijom.
„Već smo pokrenuli pregovarački proces sa Jermenijom o otvaranju komunikacija. To je deo deklaracije koja je potpisana 10. novembra. Već je održano nekoliko sastanaka na različitim nivoima. To može postati prekretnica, kako bi se u potpunosti zatvorila ratna stranica. Otvaranje komunikacija će biti od koristi svim stranama regiona: otvoriće nove mogućnosti, daće novi podsticaj. Otvoreno kažem da je Azerbejdžan spreman za to“, saopštio je Alijev.

Alijev je primio danas delegaciju koju je predvodila ministarka inostranih poslova Švedske, aktuelna predsedavajuća OEBS-om An Linde. Prvo je bio održan sastanak u četiri oka, a zatim je nastavljen u proširenom sastavu.

Podsetimo, borbe na liniji razdvajanja u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut 10. novembra. Uz posredovanje Rusije, Azerbejdžan i Jermenija postigli su dogovor o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Prema ovom dogovoru, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala