Vučić u Bahreinu: Očekujemo otvaranje ambasada dveju zemalja, saradnja u mnogim oblastima

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić sa kraljem Bahreina
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa kraljem Bahreina - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Bahreinu, izjavio je da se očekuje otvaranje ambasada dveju zemalja, kao i saradnja u mnogim oblastima.

Vučić je naveo da veruje da će ambasade biti otvorene do kraja godine.

„Oni će verovatno otvoriti u Beogradu, a mi doneti odluku da podignemo ambasadu u Manami. To dovoljno govori o zbližavanju dva naroda i da će biti posla i za jedne i za druge“, rekao je Vučić, nakon razgovora sa kraljem Bahreina.

Predsednik Srbije je preneo da je razgovarano i o problemima u njihovom kao i u našem regionu.

„Kada se upoznajete onda to radite na pametan, miran način, saslušate, iznesete vašu politiku. Oni su dobro upoznati, školovani“, rekao je Vučić govoreći o savetnicima i najbližoj rodbini kralja Hamada.

Kaže i da nije bilo potrebe da se nešto posebno priča sem da je Srbija iznela svoj ugao, a oni, kazao je, o tome sve znaju, kao i mi o njima i odnosima u njihovom regionu.

„Znamo mi to sve i na tim osnovama se sastajemo, prepoznajemo i vidimo gde bi saradnja mogla da bude najbolja“, rekao je Vučić, napominjući da će se polako graditi i bliži odnosi.

U tom smislu je naveo i trgovinsku razmenu koja je sada mala, ali da će se unapređivati, zašta je, kako kaže, potrebno vreme.

Vučić je rekao da je Bahrein zainteresovan najviše za poljoprivredu, od malina do drugog voća i povrća. Kako je ukazao, Bahrein ima naftu koja je četiri puta jeftinija, tako da postoje različite mogućnosti saradnje.

Naveo je i da su na kraju susreta razmenjeni pokloni i da je dobio makete njihovih brodova i urme, a da je on kralju Hamadu poklonio rezbarenu pušku iz Kragujevca i pirotski ćilim.

„Srbiji su se otvorila važna vrata“

Bahrein je teritorijalno mala, ali veoma snažna, jaka zemlja, i ovom posetom Srbiji su se otvorila važna vrata, istakao je Vučić.

Dodao je da je sa kraljem Bahreina razgovarao o saradnji u različitim sferama, a da tek sledi ekonomski forum na kojem će delegacija Srbije predstaviti predloge o saradnji od banaka, osiguravajućih kompanija, ‘ril estejta’, poljoprivrede, turizma, do saradnje ministarstvima spoljnih poslova, oko svih međunarodnih pitanja.

„To do juče nismo imali. Danas imamo ogromno poštovanje kao suverena država. Ovde sam primljen na neverovatan način. Uvek sam ponosan, ali danas posebno da predstavim Srbiju“, rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija imati dobru saradnju i da očekuje posetu kralja Bahreina, ali i drugih zvaničnika iz te zemlje.

„Imamo investicije iz UAE od kojih imamo koristi, neke od njih menjaju izgled Srbije, veru građana u njihove mogućnosti. Verujem da slično možemo i sa Bahreinom“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala