Uhapšena bivša privremena predsednica Bolivije

© AP Photo / Juan KaritaOpoziciona senatorka Žanin Anjes u Boliviji
Opoziciona senatorka Žanin Anjes u Boliviji - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Vlada Bolivije objavila je da je bivša privremena predsednica Žanin Anjes uhapšena i da će protiv nje biti pokrenut proces zbog svrgavanja s vlasti Eva Moralesa u novembru 2019. godine.

„Obaveštavam narod Bolivije da je Žanin Anjes već privedena i da je trenutno u rukama policije“, objavio je na Tviteru ministar unutrašnjih poslova Bolivije Eduardo del Katiljo.

​Prethodno je tužilaštvo izdalo nalog za njeno, kao i hapšenje bivših načelnika vojske i policije, koji su u vreme demonstracija protiv Eva Moralesa pozivali tadašnjeg predsednika da podnese ostavku.

​Anjesova, koja je predvodila konzervativnu vladu nakon pada Moralesa, proces je nazvala političkim progonom.

Podsetimo, Morales je podneo ostavku i napustio Boliviju u novembru 2019. godine pod pritiskom vojske, nakon što je opozicija, predvođena Karlosom mesom, tvrdila da je bilo masovnih neregularnosti na izborima, održanim mesec dana ranije. Nakon toga, ostavke je podnelo više istaknutih zvaničnika.

Morales se u novembru prošle godine vratio u Boliviju, dan nakon stupanja na dužnost novog predsednika Luisa Arsea, tačno godinu dana nakon što je napustio zemlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala