Rusija o novoj blokadi „Gugla“: Društvene mreže su se otele kontroli

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Blokiranje ruskog sadržaja od strane američkih IT kompanija ima samo jedan cilj – korišćenje informacionih i tehnoloških mogućnosti za nepoštenu konkurenciju u svim sferama, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, „još jednu godišnjicu ujedinjenja Krima i Rusije američke digitalne kompanije su odlučile da obeleže po svom“.

„Prvo je 'Gugl' proizvoljno uveo starosno ograničenje na dokumentarni film Andreja Kondrašova 'Krim. Povratak kući' na Jutjubu zbog toga što navodno sadrži 'scene nasilja'. Za pet godina su konačno smislili za šta da se uhvate“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Zatim je Instagram, dodaje ona, delimično blokirao televiziju „Krim 24“, lišivši je mogućnosti da pored fotografija objavljuje i tekstualni sadržaj.

„Platforme su se otele kontroli. Tu se više ne radi o političkom podtekstu postupaka američkih IT kompanija koje slede smernice Vašingtona. Situacija je komplikovanija. Oni u principu nemaju opšte standarde za upravljanje. To je smisaoni i tehnološki ćorsokak“, ističe portparolka.

Prema njenim rečima, digitalni sadržaj proizvoljno i neselektivno cenzurišu neki moderatori bez odluka suda ili kompetentnog organa vlasti. Istovremeno, same platforme nastavljaju da zabavljaju svet pozivima na očuvanje slobode na internetu i štetnosti uvođenja ograničenja na deljenje sadržaja

„Što 'moderatori' budu više uklanjali i cenzurisali na internetu materijale koji su nepodobni sa političkog stanovišta, sve će se brže i strože uvoditi regulatorna ograničenja na rad platformi širom sveta. I za tu mučnu tendenciju će biti krivi isključivo internet monopol“, navodi Zaharova.

Restriktivne mere koje uvode su eksteritorijalne prirode i u suprotnosti su sa međunarodnim obavezama Vašingtona u oblasti obezbeđivanja slobode govora i izražavanja, precizirala je portparolka.

„Konkretno, krše pravo građana na slobodnu pretragu, dobijanje i širenje informacija koje je predviđeno Međunarodnim paktom o političkim i građanskim pravima, čiji je potpisnik i Amerika“, podsetila je ona.

Podsetimo, Jutjub je ograničio pristup dokumentarnom filmu „Krim. Povratak kući“, a takav potez je, prema rečima autora filma Andreja Kondrašova, povezan sa predstojećom godišnjicom ujedinjenja Krima sa Rusijom.

U filmu, čije je snimanje trajalo osam meseci na desetak mesta na Krimu, predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i akteri tih događaja otkrivaju detalje operacija koja je omogućila da se na Krimu izbegne konflikt u Donbasu. 

Film je prvi put je prikazan u martu 2015. godine, a sada ga možete pogledati bez cenzure i sa prevodom na srpski jezik na našem sajtu.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala