Potpisan prvi sporazum između Srbije i Bahreina

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLSrbija i Bahrein potpisale su Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dve zemlje
Srbija i Bahrein potpisale su Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dve zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Srbija i Bahrein potpisale su danas Memorandum o političkoj saradnji ministarstava spoljnih poslova, kao prvi sporazum između dve zemlje, a koji će biti inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa i bližu saradnju.

Potpis na Memorandum stavili su ministar spoljnih poslova Kraljevine Bahrein Abdulatif bin Rašid Alzijani i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

“Ovo je prva poseta predsednika Srbije Bahreinu i prvi sporazum koji su dve zemlje potpisale od uspostavljanja diplomatskih odnosa. On je inicijalna kapisla za razvoj daljih odnosa. Imali smo danas ozbiljne i sadržajne razgovore, definitivno poljoprivreda i sektor hrane ulaze u fokus”, rekao je Nedimović nakon potpisivanja Memoranduma.

Preneo je reči kralja Bahreina da su oni tokom “korona perioda”, kada su bili zaključani, a sve zatvoreno, shvatii koliko im je nedostajala hrana i kolike su im potrebe za tim.

Zato žele da rašire biznise na velike prostore, između ostalog i na Srbiju.

“Gledali su naše brojeve, koliko radimo, da je naš izvoz preko 4,2 milijarde dolara i da postoji veliki potencijal za ulaganja u poljoprivredu”, rekao je Nedimović.

Zbog toga očekuje ozbiljne investicije u sektor prerađivačke industrije, prehrambene najpre, kao i zajednička ulaganja srpskih i kompanija iz Bahreina u sektor poljoprivrede i bezbednost hrane u Srbiji.

Nedimović je podsetio da je Bahrein jedna od najbogatijih zemalja Zaliva i da zato mnogo znači kada postoji saradnja sa njom, kao i sa UAE, pogotovo što logistički, saradnja sa njima Srbiji nije problem, jer se brzo stiže.

Istakao je da su veliki zahtevi za voćem i povrćem, a naročito srpsku malinu, jagodu i jabuku, kao i za proizvodima od žitarica.

“Shvatili su da je naša roba kvalitetna, a i konkurentnija od neke druge robe. Otvaranje prostora UAE i Bahreina, otvaranje je prostora celog Zaliva. Vraćamo se ovde gde smo bili pre 30-40 godina, kada je bila Jugoslavija. Ovo su nova tržišta, nove prilike da izvozimo što više, a samim tim će i cene proizvoda rasti, čim raste i potražnja”, rekao je Nedimović. 

Vučić i kralj Bahreina Hamad bin Isa el Kalifa - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Kralj Bahreina sa Vučićem: Radujemo se zajedničkoj saradnji

Potpisanim Memorandumom predviđene su redovne političke konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Bahreina preneo je da je današnji sastanak kralja Bahreina i predsendika Srbije bio veoma uspešan, a da je kralj poželeo toplu dobrodošlicu predsedniku Srbije koji je u prvoj poseti kraljevini.

Razgovori su, kaže, pokrili sve oblasti saradnje - političku saradnju, borbu protiv terorizma, na bilateralnom i međunarodnom nivou, borbu protiv pandemije korona virusa, značaju saradnje u toj borbi i prevazilaženju krize.

Razgovaralo se, dodaje, i o načinima za jačenje zajedničke saradnje, posebno u ekonomiji, trgovini, investicijama, u naučnim oblastima.

“Tražimo načine za direktan kontakt privatnog sektora, istaknut je značaj poljoprivrede, turizma, kao oblasti u kojima možemo da sarađujemo, kao i u oblasti bezbednosti hrane”, rekao je Alzijani, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala