Kijev: Vodimo konsultacije o učešću Amerike u pregovorima o Donbasu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaVojnik DNR, Donbas
Vojnik DNR, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Šef delegacije Kijeva u trilateralnoj Kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk rekao je da Kijev vodi konsultacije o učešću Amerike u pregovorima o Donbasu. Kako je dodao, Rusija može da bude protiv toga ali mora da iznese odgovarajuće argumente.
„Vode se odgovarajuće konsultacije. Za sada nema obraćanja ni obaveštavanja javnosti. Tu je ministar spoljnih poslova, tu je ambasador Ukrajine, sa SAD se vode konsultacije“, rekao je Kravčuk za TV „Ukrajina 24“.

On je uveren da Amerika treba da učestvuje u tim pregovorima.

„Konflikt u Donbasu nije samo ukrajinski pitanje, i čak ni samo evropsko. To je pitanje mogućnosti izbijanja velikog sukoba ukoliko Rusija ne bude zaustavljena u svojim apetitima“, rekao je Kravčuk.

Nedavno je šef administracije ukrajinskog predsednika Andrej Jermek rekao da bi Sjedinjene Američke Države mogle i da bi trebalo da postanu ključni igrač u rešavanju konflikta na Donbasu.

On je ovu tvrdnju objasnio time što su SAD strateški partner Kijeva.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma.

Od februara ove godine situacija je počela da se pogoršava, a samoproglašene republike smatraju da se Kijev priprema za veliku ofanzivu, dovlačeći nove snage na kontakt liniju. 

„Normandijski format“ za pregovore o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o normalizaciji u Donbasu.

Samit „normandijske četvorke“ održan je poslednji put 9. decembra 2019. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala