Između dve vatre: Amerika u novim problemima zbog „Severnog toka 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaCevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda "Severni tok 2"
Cevi u nemačkoj luci Mukran za izgradnju gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena našla se u problemu zbog gasovoda „Severni tok 2“, piše list Politiko objašnjavajući to time što želi da učvrsti odnose sa Nemačkom, sa jedne strane, ali i da stane na put izgradnji tog gasovoda, sa druge.
„Nalazimo se između dve vatre“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće, prenosi list.

Pored toga, kako je rekao, obe stranke u Kongresu SAD vrše ogroman pritisak na administraciju u Vašingtonu da preduzme korake kako bi stala na put realizaciji tog projekta.

Upravo je iz tog razloga u četvrtak državni sekretar SAD Entoni Blinken i održao brifing sa članovima komiteta za međunarodne poslove ali nije uspeo da usaglasi novi paket mera koji bi se ticao ruskog gasovoda, što je izazvalo bes kongresmena.

Štaviše, senator iz Teksasa Ted Kruz je blokirao kandidaturu Vilijama Bernsa za šefa CIA rekavši da neće dići blokadu sve dok administracija Bajdena ne preduzme konkretne korake protiv „Severnog toka 2“.

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala