CIK potvrdio konačne rezultate na Kosovu i Metohiji, Samoopredeljenju 58 mandata

© AP Photo / Visar KryeziuIzbori na Kosovu i Metohiji
Izbori na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Pratite nas
Centralna izborna komisija objavila je i potvrdila konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, održanih 14. februara, a nakon što je Vrhovni sud zaključio žalbeni postupak, odbacivši sve žalbe političkih subjekata.

Predsednica CIK Valjdete Daka saopštila je da je na osnovu konačnih rezultata Pokret Samoopredeljenje osvojio 438. 335 ili 50,28 odsto glasova i 58 poslaničkih mesta u parlamentu privremenih prištinskih institucija, prenosi Kosovo Onlajn.

Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 17 odsto osvojenih glasova i 19 mandata.

Slede Demokratski savez Kosova sa 12,73 odsto i 15 poslanika i Alijansa za budućnost Kosova sa 7,12 odsto glasova i 8 mandata.

Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mesta u skupštini privremenih prištinskih institucija, a još 10 mesta pripada nesrpskim manjinama.

Bošnjačka manjina osvojila je tri mandata - po jedan Koalicija "Vakat" - Rasim Demiri, Socijaldemokratska unija - Duda Balje i Nova demokratska stranka Emilije Redžepi.

Kosovska demokratska partija Turaka osvojila je 2 mandata, a po jedan mandat osvojile su Romska inicijativa, Pokret za unapređenje položaja Roma i Aškalijska partija.

Preostala dva mandata namenjena manjinama osvojile su Jedinstvena građanska partija i Nova demokratska inicijativa, koja predstavlja egipćansku zajednicu.

Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić ostala je van kosovske skupštine, pošto je osvojila 0,25 glasova. Ta odluka CIK usledila je nakon odluke Izbornog odbora za žalbe da poništi glasove te liste dobijene u srpskom sredinama na Kosovu i Metohiji i pošto je Vrhovni sud odbio žalbu na tu odluku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala